null Beeld

Is het slecht voor het milieu om groenten in plastic te verpakken?

Het lijkt onzinnig, zo’n hermetisch in plastic verpakte komkommer. En lastig te openen als je hem wilt opeten. Waarom worden zo veel groenten in plastic verpakt, dat zorgt toch alleen maar voor onnodig afval? Toch is het volgens het Voedingscentrum juist béter voor het milieu om groenten te verpakken.

Verpakkingen lijken op het eerste gezicht misschien overbodig, maar ze hebben wel degelijk een functie. Ze zorgen ervoor dat groente minder snel bederft.

Tot drie keer langer mee

Groenten belanden niet meteen van het land op je bord. Tenzij je een eigen moestuin hebt, of altijd naar de boer om de hoek gaat. Na de oogst duurt het even voordat groenten in de winkel liggen. Daarom worden ze verpakt. Zo kunnen ze tegen een stootje en blijven ze vers. Door groenten op een bepaalde manier te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en drogen ze niet uit. Verpakte groenten gaan tot drie keer langer mee dan niet-verpakte groenten.

Per saldo minder milieubelasting

Een verpakking levert afval op en het kost energie om de plasticfolie te maken. Toch is het per saldo gunstiger voor het milieu om voedsel te verpakken, zo hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit uitgezocht. Door te verpakken, gaat er namelijk een stuk minder groente verloren. Bij de boer, in de winkel en ook bij je thuis.

Doordat er minder bederf is, gooi je minder weg en hoeft er ook minder nieuwe groente te worden geproduceerd. En vrachtwagens hoeven minder vaak heen en weer te rijden tussen de winkels en producenten. Alles bij elkaar scheelt dat veel energie en grondstoffen.

Ga je iets snel opeten? Kies dan voor onverpakt

Wil dit zeggen dat je beter altijd voor verpakte groenten kunt kiezen? Nee, dat hoeft niet. Als je zeker weet dat je de groente binnen enkele dagen opeet, dan is onverpakt beter. Kies voor verpakt als je de groente pas later in de week opeet. Kies bij voorkeur voor seizoensgroenten. Deze blijven langer goed, omdat ze direct van het land komen, en belasten het milieu minder.

En de plastic verpakking? Die doe je bij het plasticafval, zodat het gerecycled kan worden. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is het inzamelen van plastic altijd nog beter dan het verbranden ervan (wat met gewoon afval gebeurt).

Bron | Voedingscentrum

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden