Margriet logo
Is het slecht om televisie te kijken in het donker Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is het slecht om televisie te kijken in het donker? Zo zit dat

Een film is soms nét wat indrukwekkender als je ‘m – net als in de bioscoop – in een donkere ruimte kijkt. Maar kan het eigenlijk kwaad om in het donker televisie te kijken?

Al sinds de televisie bestaat, gaan er fabeltjes rond. Zo zou je bijvoorbeeld vierkante ogen krijgen door te lang naar een beeldscherm te staren. Het zou nóg slechter zijn om in het donker naar de televisie te kijken. Maar is dat ook echt zo?

Televisiekijken in het donker

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, televisiekijken in het donker is niet schadelijk voor je ogen. Je zicht wordt er niet slechter door. Wel is het zo dat je ogen vermoeider raken door in een donkere ruimte naar een beeldscherm te kijken. Ze moeten zich namelijk steeds aanpassen aan het veranderende licht van een televisie, bijvoorbeeld tijdens een programma of in de reclame. Als er in de kamer ook een lamp aanstaat, is dat contrast een stuk minder. Dat geldt trouwens ook voor het lezen van een boek in een te donkere ruimte. Maar hoe werkt het dan in een donkere bioscoopzaal? Dat is het kijken naar het beeldscherm minder heftig voor je ogen, omdat een film op het scherm geprojecteerd wordt. Bij een televisie- of computerscherm zit er niet zo’n filter tussen de lichtbron en je ogen.

Lees ook:
Zó houd je je ogen gezond tijdens het thuiswerken

Vermoeide ogen

Vermoeide ogen ontstaan vaak door het intensief gebruiken van je ogen, bijvoorbeeld door lang achter elkaar te lezen of naar een beeldscherm te kijken. Je herkent het aan verschillende symptomen, zoals wazig zien, pijn in of rond de ogen, tranende of droge ogen, een brandend gevoel, dubbelzien of gevoeligheid voor licht. Vermoeidheid van de ogen is niet ernstig, maar wel vervelend. Uiteindelijk kan het voor allerlei problemen zorgen, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen of prikkelbaarheid. Om vermoeide ogen te voorkomen of te verhelpen, is het belangrijk om je ogen rust te geven. Slaap voldoende, neem elke twee uur een pauze van je beeldscherm en – hoe moeilijk dat ook is – zorg dat je genoeg met je ogen knippert. Helpt dat niet? Dan is het goed om je ogen te laten controleren.

Bron | Eyewish, Oogfonds
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden