null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Is het slecht om met een airconditioner of ventilator aan te slapen?

De slaap vatten in de zomer kan moeilijk zijn als de temperatuur 's nachts niet lager wordt dan 25 graden. Logisch dat we snakken naar verkoeling. Maar is dat wel zo goed voor je, een airco of ventilator bij je bed?

Volgens critici zou een airco of ventilator naast koelte ook hoofdpijn, stijve spieren en lawaai veroorzaken. Maar nu raadt een expert de apparaten juist wél aan bij het slapen.

Lichaamstemperatuur moet dalen

Volgens neuroloog en slaapspecialist Monique Vlak slaap je beter naarmate het koeler is in je slaapkamer. Hoe koud je de airco of ventilator zet, zou voor de gezondheid niets uitmaken. Het enige wat belangrijk is, is dat je lichaamstemperatuur moet dalen om in slaap te vallen, legt ze uit aan RTL nieuws.

Warm bad

"Je kunt de omgeving koeler maken, zodat je eigen kerntemperatuur daalt. Of je laat je kerntemperatuur bewust stijgen, zodat die daarna weer naar beneden kan," aldus de slaapexpert. Dat laatste doe je bijvoorbeeld door een paar uur voordat je gaat slapen een warm bad te nemen.

Allergie

Anders dan Monique Vlak denkt de Amerikaanse allergie-expert Clifford Bassett dat met name ventilatoren wel kwaad kunnen: ze kunnen mensen aan het hoesten en niezen krijgen. De bladen van een ventilator vangen stof op en verspreiden dat ook weer. Niezen, hoofdpijn en een verstopte neus zijn dan het gevolg voor iedereen die slecht tegen huisstofmijt of andere allergenen kan, aldus Clifford tegenover The Independent.

Airco schoonmaken

Om dit soort klachten te voorkomen, doe je er ook goed aan om het water van een airconditioner te verversen als je 'm lang niet hebt gebruikt. Het stilstaande water kan de atmosfeer in de slaapkamer flink onaangenaam maken, want het filtert de lucht niet. Op je vakantieadres kun je er niet altijd vanuit gaan dat het water is ververst.

Kortom: laat die airco of ventilator dus gerust blazen als je je bed uitdrijft door de warmte, maar maak de boel geregeld schoon. Anders val je misschien wel makkelijker in slaap, maar zit je uiteindelijk met dikke ogen, allergie en andere ellende. En ook daar kun je behoorlijk van wakker liggen.

Ook interessant om te lezen

Bron | RTL nieuws, The Independent

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden