Margriet logo
null Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

Is het schadelijk om te slapen met oordopjes in?

Woon je aan een drukke weg, heb je last van luidruchtige buren of slaap je zo licht dat je bij een klein beetje geluid al wakker wordt? Dan kan slapen met oordopjes een echte uitkomst zijn. Maar daarmee rijst ook de vraag: kan het schadelijk zijn voor je oren? Kun je de doppen bijvoorbeeld ook te diep in je oren duwen of er gehoorschade mee aanrichten? We leggen het je uit. 

En hoe vaak moet je die oordopjes verwisselen of schoonmaken?

Slapen met oordopjes in

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: slapen met oordopjes is in principe niet schadelijk voor je gehoor - al zitten daar wel wat haken en ogen aan. Je kunt er namelijk wel een oorontsteking of infectie aan overhouden als je ze bijvoorbeeld niet vaak genoeg schoonmaakt.

Slaap je het liefst elke nacht met oordoppen in? Dan is het belangrijk om ze dagelijks schoon te maken. Jacques Verzijlbergen, productspecialist bij Schoonenberg, legt aan Women’s Health uit dat je ze het beste meteen na het opstaan kunt schoonmaken met een desinfectiedoekje. Berg ze daarna op in een afgesloten zakje of doosje.

Voorkom kruisbesmetting van oorinfecties

Een met oordop afgesloten warm en vochtig oor is natuurlijk de ideale broedplek voor bacteriën. Daarom is het niet alleen belangrijk om je doppen altijd te desinfecteren, maar ook om altijd je oordopje in hetzelfde oor te steken. Zo voorkom je kruisbesmettingen tussen je oren. Gebruik je ene oordopje dus alleen voor je linkeroor en het andere alleen voor je rechter. Bij op maat gemaakte oordopjes kan dit natuurlijk niet anders, maar bij universele is er geen links of rechts.

Oordoppen verwisselen

Daarnaast kun je universele oordopjes van sponsachtig materiaal het beste maar één keer gebruiken. Dat komt omdat je dat materiaal niet goed schoon kunt maken. Volgens Verzijlbergen is het geen ramp als je ze toch iets vaker gebruikt, maar het is beter om ze na één nacht weg te gooien.

Oordopjes op maat gaan uiteraard langer mee. Zo werkt de geluiddemping van de doppen ongeveer twee jaar optimaal en zitten ze qua pasvorm minimaal een half jaar goed, mits je niet aankomt of afvalt. Verzijlbergen legt uit dat wanneer je van gewicht verandert ook je gehoorgang ruimer of smaller kan worden.

Lees ook: Oren schoonmaken? Dít is de beste manier om dat te doen

Oordopjes te diep in je oren

De oordopjes die op maat gemaakt zijn kun je nooit te ver in je oor duwen, en zullen door de goede pasvorm ook niet tijdens de nacht uit je oren vallen. Bij universele oordopjes heb je misschien het idee dat je ze verder moet duwen om ze goed te laten zitten. Daardoor ben je misschien bang dat je met flink doorduwen je oren beschadigt.

Toch is dat volgens Verzijlbergen niet mogelijk. Je gehoorgang is zo’n 2,5 centimeter, dus je kunt behoorlijk duwen. Als je te ver duwt kan het wel zijn dat je het dopje er vervolgens zelf niet meer uit krijgt. Ook kun je door te ver te duwen oorsmeer meeduwen. Dat klinkt en voelt vervelend, maar is volgens de specialist ook niet schadelijk.

Bron | Schoonenberg, Women's Health

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60'ers gelukkiger zijn dan 50'ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden