null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is het schadelijk om met een volle blaas rond te blijven lopen?

Iedereen stelt zijn toiletbezoek weleens uit. Bijvoorbeeld omdat er simpelweg geen wc beschikbaar is, omdat je in het theater zit of omdat je net geniet van een spannende film. Maar hoe slecht is het om lang met een volle blaas rond te lopen?

Op internet wordt gesuggereerd dat het langdurig ophouden van je plas kan leiden tot allerlei aandoeningen, variërend van een blaasontsteking tot nierstenen. Maar is dat wel zo?

Volle blaas

Volgens David Ginsberg, hoogleraar klinische urologie aan de University of Southern California, valt het schadelijke effect van een volle blaas op de korte termijn wel mee. “Zeker weten we het niet. Er zijn simpelweg geen experimenten bekend waarbij proefpersonen werd gevraagd om zo lang mogelijk hun plas op te houden, zodat die vervolgens konden worden vergeleken met een testgroep die regelmatig naar het toilet ging.”

Trainingsbroek

Volgens Ginsberg is de werking van onze blaas het beste te vergelijken met een joggingbroek. "Je blaas is een spier. Als je plast, trekt die spier samen. Maar als hij chronisch overbelast raakt, gaat de rek eruit en zal de spier in kracht verliezen.”

Uitzonderingen

Volgens Ginsberg lopen vooral patiënten met andere aandoeningen, zoals een dwarslaesie of MS, meer risico wanneer ze hun plas veelvuldig ophouden. “Dat kan gevaarlijk zijn voor de nierfunctie.” Volgens uroloog dr. De Kort van het UMC in Utrecht is het ophouden van je plas alleen schadelijk op heel lange termijn. “De blaas kan uitrekken en daardoor zijn knijpkracht verliezen. Dat kan het uitplassen bemoeilijken.”

Maar volgens Ginsberg leidt zelfs dat niet direct tot problemen. “Als er chronisch urine achterblijft in je blaas, kan dat een risico voor een infectie opleveren. Maar de realiteit is dat de meerderheid van de mensen die hun blaas niet legen, geen urineweginfecties heeft." De Nederlandse uroloog wijst nog wel op de gevaren voor de nieren. “Wanneer de druk in de blaas te hoog wordt, kunnen de nieren beschadigd raken. Maar wanneer je maar heel af en toe lang de plas ophoudt, is dat niet gevaarlijk."

Lees ook:

Dít is wat de kleur van je urine je vertelt over je gezondheid

Bron| HuffPost, Gezondheidsnet

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden