Is het schadelijk om dagelijks je oren schoon te maken?
Voor sommige mensen is het vaste prik. Ze stappen uit de douche en maken meteen na het afdrogen hun oren schoon met een wattenstaafje. Anderen wagen zich zelden aan zo'n schoonmaakbeurt van hun oren. Sterker nog, die beweren dat het ronduit schadelijk is om met een wattenstaafje in de buurt van je gehoorgang te komen.
Het blijft een punt van discussie: moet je je oren nu wel of niet ontdoen van oorsmeer? En als je het al moet doen, hoe vaak en op welke manier is het dan verantwoord?
Meerdere functies
Net zoals alle andere dingen die je lichaam doet, maakt het ook oorsmeer aan met een reden. "Het houdt vreemde deeltjes tegen die anders in je oren zouden kunnen dringen," legt Ingeborg Dhooge uit aan hln.be. Zij werkt als diensthoofd neus-, keel- en oorheelkunde in het Universitair Ziekenhuis in het Vlaamse Gent. De kno-arts geeft nog een aantal voorbeelden van de gunstige werking van oorsmeer. "Door de bacteriewerende eigenschappen kan het infecties voorkomen. Bovendien zorgt het plakkerige goedje ervoor dat de huid in je gehoorgang soepel blijft en niet uitdroogt." Zij waarschuwt dan ook dat het absoluut niet de bedoeling is dat je het weghaalt: "Al helemaal niet dagelijks."
Kleur en structuur
Is je oorsmeer lichtgeel van kleur? Dat is lang niet bij iedereen zo. "Oorsmeer kan een donkere tint hebben en zelfs zwart, zijn," aldus Dhooge. En niet alleen de kleur, ook de structuur kan per persoon én per dag verschillen. "Soms is het hard, de andere keer vloeibaar of een beetje plakkerig."
Eigenlijk is er maar één ding dat bij iedereen hetzelfde is op het gebied van oorsmeer, en dat is dat het automatisch wordt afgevoerd. "Je oren werken zelfreinigend en de huid in je gehoorgangen vernieuwt zich continu. Daarbij worden oude huidschilders naar buiten geleid. Die nemen tijdens die migratie het overtollige oorsmeer mee. Op deze manier kan oud smeer in de oorschelp terechtkomen. En de oorschelp mag je uiteraard wel schoonmaken." Ook als er oorsmeer zichtbaar is, net aan de ingang van je gehoorgang, mag je dat verwijderen. Héél voorzichtig met een wattenstaafje of gewoon met een washandje onder de douche. "Maar steek een wattenstaafje nooit in je oor. Op die manier duw je dode huid en oorsmeer naar achteren, waardoor er proppen ontstaan die de gehoorgang kunnen blokkeren," aldus de Vlaamse deskundige.
Vicieuze cirkel
Als er te weinig oorsmeer in je oren aanwezig is, merk je dat in de meeste gevallen ook meteen. "De huid zal beginnen uit te drogen en jeukerig aanvoelen. Dit verhoogt het risico op eczeem, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Want jeuken je oren, dan is het extra verleidelijk om er met een wattenstaafje in te gaan," legt de kno-arts uit. "Jeuk is echter geen teken dat je je oren moet schoonmaken. Integendeel, dan heb je al veel te veel je best gedaan."
Overmatig produceren
Volgens Dhooge komt het voor dat het lichaam overmatig oorsmeer produceert. Dat zou vooral gebeuren bij mensen met een vette huid en een hoge talgproductie. "Zij kunnen het overtollige oorsmeer verwijderen met behulp van een preparaat dat het oorsmeer vloeibaar maakt. Op die manier kunnen de oren gemakkelijk worden uitgespoeld onder de douche," adviseert ze. "Ook mensen met een erg smalle gehoorgang, bij wie de natuurlijke afvoer van oorsmeer moeizaam verloopt, kunnen baat hebben bij zulke producten. Zij zijn sowieso erg gevoelig voor oorproppen en kunnen hun oren het best geregeld laten schoonmaken bij de huisarts."
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | hln.be
Beeld | iStock