Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Is het ontbijt écht de belangrijkste maaltijd van de dag?

Ook jij hebt vast weleens te horen gekregen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het zou de kans op obesitas verkleinen en zelfs invloed hebben op je concentratievermogen. Maar is dat ook echt zo?

Hoewel er wel onderzoeken zijn die het voordeel van ontbijten beschrijven, blijkt de claim dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is nog wel in twijfel getrokken te worden.

Ontbijt de belangrijkste maaltijd?

Een gezonde maaltijd eten in de ochtend heeft volgens diverse onderzoeken allerlei voordelen. Zo zijn er diverse studies, zowel uit Nederland als uit onder andere de Verenigde Staten, Duitsland, Canada en Groot-Brittannië, die aangeven dat de kans op overgewicht afneemt als je ’s ochtends een goede maaltijd eet als basis voor de rest van de dag.

Daarnaast zou je bloedsuikerspiegel minder schommelen als je de dag start met een goede maaltijd, waardoor de kans op diabetes type 2, hart- en vaatzieken en een hoge bloeddruk ook af zouden nemen. Maakt dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Volgens deze studies wel, maar toch zijn er wel wat haken en ogen.

Minder kennis over eten

Het is namelijk heel lastig om echt goed vast te stellen of er een verband is tussen overgewicht of bepaalde ziekten, en het wel of juist niet eten van een ontbijt. Mensen die ontbijten, hebben verder namelijk ook vaak een gezondere levensstijl dan mensen die ervoor kiezen ’s ochtends niets te eten.

“Er zijn veel verschillende studies die het verband tussen ontbijten en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid aangeven, maar er zou ook een andere link kunnen zijn. Mensen die ontbijten hebben vaak namelijk ook andere gezonde gewoonten, zoals niet roken en voldoende bewegen”, zegt Alexandra Johnstone, hoogleraar gespecialiseerd in eetlust bij de University of Aberdeen. Zij denkt dat ontbijt-skippers vaak minder kennis over eten en gezondheid hebben.

Bloedsuikerspiegel

Andere experts zien wel een link tussen het ontbijt en de gezondheid, bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel. Daarvoor zou het ontbijt misschien wél de belangrijkste maaltijd van de dag kunnen zijn. Fredrik Karpe, een professor op het gebied van metabolische aandoeningen, zegt tegen BBC dat je ontbijt een soort kickstarter is voor de rest van de dag.

“Als je wilt dat je lichaam goed reageert op eten, heb je in de ochtend een trigger met koolhydraten nodig. Dan wordt er insuline aangemaakt; ontbijt is dus heel belangrijk. Aan de andere kant lijken sommige mensen juist meer baat te hebben bij intermittent fasting, waarbij pas later op de dag gegeten wordt. Uit déze studie uit 2018 blijkt bijvoorbeeld dat deze levensstijl de insulineproductie en bloedsuikerspiegel in balans brengt, wat de kans op diabetes type 2 laat afnemen. Het lijkt dus per studie, en misschien zelfs wel van persoon tot persoon, te verschillen.

Een goed ontbijt

Over of ontbijt nu echt de belangrijkste maaltijd van de dag is, bestaat dus enige twijfel. Er is maar weinig bewijs dat echt zonder uitzonderingen aan kan geven hoe belangrijk die eerste maaltijd van de dag is. Wat voedingsexperts wel zeggen, is dat we moeten eten wanneer ons lichaam het aangeeft. Heb jij enorme trek als je net uit bed komt? Dan is het belangrijk dat je de dag begint met een goed ontbijt.

Langzame koolhydraten zoals havermout of volkorenbrood zijn altijd goed, vooral gecombineerd met wat eiwitten (bijvoorbeeld yoghurt of vleeswaren) en wat fruit. Dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen én piekt je bloedsuikerspiegel niet ineens heel erg. Dat is een belangrijke basis om de rest van de dag in te gaan, zeggen de experts.

Op zoek naar ontbijtrecepten?

null Beeld

Of het nu de belangrijkste maaltijd van de dag is of niet, wij zijn dol op ontbijt. Daarom staan er in Margriet 10, die nu in de winkel ligt, vijf héérlijke recepten voor een goed begin van de dag. Wat denk je bijvoorbeeld van zoete aardappelfritters, avocadoscones of birchermuesli? Margriet 10 ligt nu in de winkel. Haal 'm snel of bestel online zonder extra verzendkosten via deze link.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum, BBC

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden