null Beeld

Is het ongezond om theezakjes te hergebruiken?

Er wordt weleens gezegd dat het niet goed is om water voor een tweede keer te koken, maar hoe zit dit eigenlijk met theezakjes? Is het ongezond om theezakjes te hergebruiken of maakt dit niet uit?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum, deelt haar verlossende antwoord met Gezondheidsnet.

Weinig bacteriën

Volgens de voedingsdeskundige is er niks mis met het hergebruiken van theezakjes. Sterker nog: het is hartstikke veilig. “Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is namelijk niet zo gevoelig voor bacteriën,” zo legt ze uit. “Bovendien doe je het theezakje weer in kokend water, waardoor eventuele bacteriën worden gedood.”

Lees ook: dít kun je met je gebruikte theezakjes doen

Nadelen hergebruiken

Het enige nadeel aan het

hergebruiken van een theezakje is dat de smaak veel minder sterk is én dat de

concentratie van gunstige bioactieve stoffen wat kan afnemen. Deze stoffen in

thee zorgen ervoor dat je bloeddruk lager wordt en daarmee verklein je de kans

op een beroerte. Het Voedingscentrum adviseert daarom om elke dag 3 koppen

groene of zwarte thee te drinken. Kruidenthee telt hierbij niet mee omdat deze ‘thee’

niet afkomstig is van de theeplant.

Beste manier om tehergebruiken

Mocht je nu graag je theezakjes hergebruiken maar wel gewone smaakvolle thee willen, dan kun je volgens Amanda Yiu (thee-expert en eigenaresse van theewinkel Formocha) het beste je theezakje bewaren in een bakje met een deksel erop, om oxidatie (een soort chemische reactie als er zuurstof bij komt) te voorkomen.

Bron | Gezondheidsnet, Libelle

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden