null Beeld

Is het nou wel of niet gevaarlijk om kauwgom door te slikken?

Het duurt zeker twintig jaar voordat kauwgom dat op straat ligt is afgebroken. Dwat er gebeurt als je het goedje in je lichaam krijgt. Kun je kauwgom gerust doorslikken of is dat gevaarlijk? En wat gebeurt er precies in je lichaam als je kauwgom doorslikt?

Wij zochten het voor je uit.

Waar is kauwgom van gemaakt?

Voordat we je vertellen of het gevaarlijk is om kauwgom door te slikken, leggen we je eerst uit waar kauwgom precies van is gemaakt. De naam zegt het al een beetje, maar kauwgom is voornamelijk gemaakt van gom, een elastisch goedje dat de ingrediënten bij elkaar houdt. Gom kan gemaakt worden van het sap van verschillende bomen, maar de gom die tegenwoordig in kauwgom zit is meestal synthetisch. Daarnaast bevat kauwgom ook vaak glucosestroop, kleurstoffen, smaakstoffen, zoetstoffen en heel soms suiker. Het is tegenwoordig niet makkelijk om nog kauwgom met suiker te vinden, omdat de meeste soorten worden gezoet met xylitol, sorbitol of maltitol. Dit is natuurlijk stukken beter voor je tanden én het scheelt je ook wat calorieën.

Lees ook:

Moet jij vaak niezen van kauwgom? Hier komt dat door

Is kauwgom doorslikken gevaarlijk?

Over het doorslikken van kauwgom, gaan verontrustende verhalen rond. Zo zou er een klomp in je maag door ontstaan of zou de kauwgom ervoor zorgen dat je darmen aan elkaar blijven plakken. Gelukkig valt het in het echt allemaal wel mee. Kauwgom is natuurlijk niet bedoeld om door te slikken, maar mocht het toch een keer gebeuren, dan is dat geen ramp. Zodra je kauwgom inslikt komt het in je maag terecht. Een aantal ingrediënten, zoals bijvoorbeeld de zoetstoffen, worden afgebroken in je maag en darmen. Een groot deel van de kauwgom is echter bestand tegen je zure maaginhoud en verteringsenzymen, waardoor je spijsvertering het dus niet kan verteren. Gelukkig zorgen de bewegingen van je maag én darmen ervoor dat het stukje onverteerde kauwgom alsnog richting je ‘uitgang’ gaan en dus uiteindelijk weer in het toilet terechtkomt.

Het kan dus over het algemeen geen kwaad om kauwgom door te slikken, maar er zijn ook uitzonderingen. Mensen met een ernstige vernauwing in hun maag-darmstelsel (denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn) kunnen kauwgom beter niet doorslikken, omdat het een gevaarlijke blokkade kan veroorzaken. Ook kleine kinderen kunnen beter geen kauwgom doorslikken, omdat hun spijsverteringsstelsel smaller is dan dat van volwassenen en ze dus eerder last kunnen krijgen van een verstopping. Daarnaast kunnen ze zich ook nog verslikken.

Conclusie: kauwgom wel of niet doorslikken?

We raden je zeker niet aan om vanaf nu kauwgom door te slikken, maar mocht het een keer gebeuren dan is het zeker geen ramp. Alleen voor mensen met een ernstige vernauwing in hun maag-darmstelsel en kinderen kan het dus gevaarlijke situaties opleveren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet, Milieucentraal

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden