null Beeld

Is het gezonder om cafeïnevrije koffie te drinken in plaats van gewone koffie?

Dat een overdaad aan cafeïne niet goed voor je is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Te veel cafeïne kan zorgen voor slaapproblemen, misselijkheid en angstgevoelens. Maar betekent dit dat een cafeïnevrije koffie ook beter is voor je gezondheid dan een gewone koffie?

Het antwoord op deze vraag is vooral afhankelijk van hoeveel koffie je op een dag drinkt.

Gewone koffie

Eén of twee kopjes koffie per dag kan namelijk geen kwaad. Als je je aan deze hoeveelheid houdt, profiteer je eigenlijk alleen maar van de voordelen van cafeïne. Je hebt meer energie, bent alerter én je geheugen werkt beter. Maar zodra je meer dan twee kopjes per dag drinkt, kun je last krijgen van de schadelijke effecten van cafeïne. Denk aan slapeloosheid, hoofdpijn, rusteloosheid, angstgevoelens, misselijkheid en een hoge bloeddruk. Daarnaast heeft cafeïne ook nog een verslavend effect, waardoor het moeilijker is om over te schakelen op een cafeïnevrij drankje.

Cafeïnevrije koffie

Bij cafeïnevrije koffie hoef je niet bang te zijn voor klachten als slapeloosheid en hoofdpijn. Na het decafeïneren van de koffiebonen blijft er namelijk nog maar zo’n 0,1 procent cafeïne over, wat neerkomt op 2 tot 4 milligram cafeïne per kop (ter vergelijking: een normale koffie bevat 75 milligram cafeïne per kop). Je kunt dan ook met een gerust hart meer dan twee kopjes cafeïnevrije koffie per dag drinken.

Lees ook: gek op koffie? De kans is groot dat dit niet door de smaak komt

Ongezond?

Daarnaast is cafeïnevrije koffie ook zeker niet ongezond. Het oplosmiddel (DCM) dat wordt gebruikt om de koffie te decafeïneren mag dan wel chemisch zijn, het komt nooit in contact met de koffiebonen zelf. Er blijven dus geen resten van dit middel over in je koffie zelf. Het enige ‘nadeel’ aan cafeïnevrije koffie is dat je er niet meer energie van krijgt, iets wat je bij gewone koffie wel zal ervaren. Gelukkig kun je ook op andere manieren meer energie krijgen.

Conclusie

Kortom: als je het bij twee kopjes koffie per dag houdt, hoef je je geen zorgen maken om de schadelijke effecten van cafeïne. In dat geval is cafeïnevrije koffie dan ook niet per se gezonder dan gewone koffie. Maar wanneer je meer dan twee kopjes per dag wilt drinken, is het gezonder om over te schakelen op cafeïnevrije koffie.

null Beeld

Maak thuis heerlijke cappuccino met deze melkopschuimer, inclusief drie gratis sjabloontjes. Nu van 74,90 euro voor 39,95 euro in de Margriet Shop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden