null Beeld

Is het gezond om een beetje te zwaar te zijn?

Overgewicht zou ongezond zijn. Maar zelfs mensen met obesitas kunnen een bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel hebben die prima in orde zijn. Waarom moeten we dan zo nodig afvallen? En kan het niet juist gezond zijn om een beetje te zwaar te zijn?

Je hoort weleens dat het veel belangrijker is om naar ándere dingen dan gewicht te kijken. Zo zouden bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel veel meer zeggen over onze gezondheid. En deze waarden kunnen, zelfs als je obees bent, compleet in orde zijn. Dus wat maakt een beetje overgewicht nou helemaal uit?

Meer gezondheidsproblemen in de toekomst

Op dit moment misschien niet zo veel. Maar als je ook zo lang mogelijk gezond wilt blíjven, is het volgens de wetenschap toch raadzaam om af te vallen als je een paar kilo te zwaar bent. Een grootschalige studie van het Imperial College London en de University of Cambridge vorig jaar bevestigt dit. Hiervoor zijn de gegevens van tienduizenden Europeanen over een lange periode geanalyseerd. Zij werden als 'ongezond' beschouwd wanneer zij drie of meer symptomen van het metabool syndroom hadden. Deze symptomen zijn: een hoge bloeddruk, een dikke buik, een laag HDL-cholesterolgehalte (HDL is 'goed' cholesterol), een hoge bloedsuikerspiegel en een hoog bloedvetgehalte. In theorie zouden mensen met een te hoge BMI maar zonder deze symptomen dus 'gezond' zijn.

Meer kans op hartproblemen

Alleen bleek uit de analyse dat dit, statistisch gezien, niet kan. Zo hadden 'gezonde' mensen met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30) ruim 25 procent meer kans op specifieke hartproblemen die een hartaanval kunnen veroorzaken dan gezonde mensen met een gezonde BMI. Mensen met ernstig overgewicht (een BMI vanaf 30) die op papier een gezonde stofwisseling hadden, liepen bijna dertig procent meer risico. Voor de 'ongezonde' mensen zag het er overigens nóg ongunstiger uit: zij hadden dubbel zo veel kans op dit soort hartklachten, ongeacht hun gewicht.

'Gezond overgewicht bestaat niet'

"Zelfs als iemands bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol binnen de normale waarden vallen, is overgewicht nog steeds een risicofactor," vertelt hoofdonderzoeker Camille Lassale op de website van het Imperial College London. Haar collega Dr. Ioanna Tzoulaki denkt zelfs dat gezond overgewicht eigenlijk niet bestaat, terwijl conclusies uit sommige studies in het verleden dat wel suggereerden. "Ons onderzoek toont aan dat te zware mensen die gezond lijken nog geen ongezonde stofwisseling hebben ontwikkeld. Dit gebeurt later. En als dat gebeurt, overkomt ze iets. Ze ontwikkelen hartklachten of krijgen een hartaanval."

Paar kilo afvallen helpt al

Moet je echt veel afvallen om een gezond gewicht te bereiken? Volgens het Voedingscentrum helpt het al om een paar kilo kwijt te raken, ook al blijf je te zwaar. Zo heb je met vijf procent minder lichaamsgewicht al minder kans om diabetes type 2 te krijgen. Bij een volwassen vrouw van 1.70 meter en 81 kilo (een BMI van 28) komt dat overeen met vier kilo afvallen. Nog vier extra pondjes eraf en je bent ook beter beschermd tegen hart- en vaatziekten. Check je BMI.

Belangrijke risicofactor voor kanker

Door op een gezond gewicht te komen, verklein je trouwens ook de kans op bepaalde vormen van kanker. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is overgewicht, na roken, zelfs de belangrijkste risicofactor voor kanker waar we zelf invloed op hebben.

Bronnen | Imperial College London, Wereld Kanker Onderzoek Fonds, EOS Wetenschap, Voedingscentrum

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden