null Beeld

Is het gevaarlijk om te vliegen met een verkoudheid?

Als je weleens in het vliegtuig bent gestapt met een verstopte neus of oren, dan weet je dat dit vervelend kan zijn. De luchtdruk tijdens het vliegen zorgt er voor dat je alleen maar meer last krijgt van je oren. Iets wat je op een vakantie juist niet kunt gebruiken. Maar kan dit behalve vervelend eigenlijk ook gevaarlijk zijn?

Nationale luchtvaartmaatschappij KLM legt in een blog uit wat er precies gebeurt als je gaat vliegen met een verkoudheid en wanneer je dit eigenlijk niet moet doen.

Wat gebeurt er met je oren tijdens het vliegen?

Als je last hebt van een verkoudheid of hooikoorts, kan het slijmvlies in de buis van Eustachius iets opgezwollen zijn, waardoor de lucht er nog maar moeilijk doorheen kan. Hierdoor blijft de druk achter je trommelvlies te laag, waardoor de trommelvliezen naar binnen puilen en gespannen zijn. In eerste instantie ervaar je dit als druk en later als pijn. Ook kan het gespannen trommelvlies niet meer zo goed trillen, waardoor je een ‘doof’ gevoel krijgt. Je kunt de last aan je oren beperken door tijdens de vlucht goed te slikken en te gapen. Hierdoor opent de buis van Eustachius, zodat de lucht het middenoor bereikt tijdens de daling. Als je na de landing nog steeds pijn hebt, kan het helpen om nog een tijdje door te blijven slikken.

Lees ook: zo kun je oorpijn tijdens het vliegen voorkomen

Wanneer niet vliegen?

Hoewel bovenstaande klachten erg vervelend kunnen zijn, zijn ze niet gevaarlijk. Toch zijn er wel degelijk situaties waarin je beter niet kunt vliegen. Bijvoorbeeld als je zwaar verkouden bent, oorpijn of koorts hebt of een combinatie van dit alles. De buis van Eustachius kan bijvoorbeeld door slijm volledig geblokkeerd zijn, wat serieuze oorproblemen tijdens de vlucht kan veroorzaken. Als je hier bang voor bent is het verstandig om vóór vertrek je oren te laten nakijken door een arts. Als je dit niet doet en met een volledig geblokkeerde buis gaat vliegen, kun je barotrauma, schade aan je trommelvlies of zelfs een gescheurd trommelvlies oplopen. Hierdoor kun je last hebben van pijn, het verlies van gehoor, duizeligheid of tinnitus (oorsuizen).

Heb je plotseling vlak voor vertrek last van je oren? Dan kun je altijd nog bij Airport Medical Services op Schiphol langsgaan. Zij hebben speciale apparatuur die de drukbewegingen van je oor testen. Medewerkers kunnen je daarna adviseren of het wel of niet verstandig is om te gaan vliegen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | KLM

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden