Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is het gevaarlijk als je gewrichten steeds knakken?

Het knakken van gewrichten komt veel voor: vooral die in de vingers en polsen, maar ook in de nek, heup of knieën. Als jij vaak last hebt van knakkende gewrichten vraag je je misschien wel af of dit wel normaal is.

Is het eigenlijk gevaarlijk als je gewichten steeds knakken?

Knakken van gewrichten gevaarlijk

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: nee, het is normaal dat gewrichten allerlei geluiden maken. Zelfs als je dit met opzet doet, is er niets aan de hand. Wel kan het per persoon verschillen welke gewrichten er knakken. Vaak kan dit gebeuren als je lang in dezelfde houding hebt gezeten, bijvoorbeeld op je hurken. Maar misschien doe je het wel opzettelijk omdat je het een fijn gevoel vindt.

Lees ook:

Is je vingers knakken nu wel of niet slecht?

Oorzaak van knakkende gewrichten

Elk gewricht bestaat uit minimaal twee delen bot met kraakbeen aan de uiteinden. Je lichaam maakt een soort 'gewrichtssmeer' aan, zodat je soepel kunt bewegen. Doordat je druk zet op het gewricht of bijvoorbeeld aan je vinger trekt, wordt de holte in het gewricht groter en ontstaat er onderdruk. Net zoals bij een zuignap. Door de druk komen er gassen vrij en de vacuüm verdwijnt zodat er ruimte ontstaat in het gewricht. Deze ruimte wordt vervolgens gevuld met gas, wat het knakkende geluid veroorzaakt.

Artrose

Over het algemeen kan het knakken van gewrichten dus geen kwaad. Tenzij het gewricht pijnlijk is en opzwelt, dan zou er meer aan de hand kunnen zijn. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van gewrichtsslijtage, wat ook wel artrose wordt genoemd. Artrose is de meest voorkomende reumatische ziekte waarbij je kraakbeen en bot langzaam veranderen van structuur. Heb je echt last van je knakkende gewrichten en ervaar je pijn, dan is raadzaam om dan naar de fysiotherapeut of huisarts te gaan.

Zodra we ouder worden, is het knakkende geluid harder te horen. Dit komt doordat het 'gewrichtssmeer' minder aanwezig is in de gewrichten. Deze vloeistof zorgt voor een dempingslaag tussen alle structuren in gewrichten en zodra dit minder is, wordt het kraakbeen minder beschermd. Daarom hoor je het knakkende geluid beter.

Bron | Bewegenzonderpijn.com, Hierhebikpijn.nl

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden