Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is het de overgang of heb je een trage schildklier? Een expert vertelt

De symptomen van een trage schildklier en klachten rond de overgang hebben veel overeenkomsten. Niet alleen in het aanbod aan lichamelijke klachten en ongemakken, maar ook in de manier waarop erover gesproken wordt. “Tja, die klachten? Niets aan te doen, die horen er nu eenmaal bij."

Maar is dat wel zo? En wat is de relatie tussen de schildklier en de overgang? Schildklier-expert Vera Kamphorst praat je bij.

Trage schildklier en de overgang

De schildklier is een vlindervormig orgaan en bevindt zich onderaan je hals, de 'motor van het menselijk lichaam'. Wanneer de schildklier te traag werkt ontstaan klachten zoals sombere gevoelens, vermoeidheid, gewichtstoename, zwakheid, slaapproblemen, verminderd libido en problemen met geheugen en focus. Veel van deze klachten worden ook genoemd bij de perimenopauze. En dat is niet verwonderlijk.

Hormonen beïnvloeden elkaar

Dat zit zo: schildklierhormonen en de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron beïnvloeden elkaar. Ze hebben elkaar nodig. In de aanloop naar de menopauze vermindert de aanmaak van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. En als je ouder wordt daalt ook de hoeveelheid schildklierhormonen die wordt aangemaakt. Deze processen lopen ongeveer gelijktijdig. Omdat beide typen hormonen elkaar beïnvloeden kan een tekort aan één van twee de ander dus verder naar beneden trekken. Hierdoor kunnen klachten van zowel de trage schildklier als de symptomen van de overgang versterkt worden.

Lees ook:

Vera heeft de ziekte van Hashimoto: ‘Die trage schildklier veranderde álles aan mijn leven’

Kip of ei

Dus wat was eerst, de trage schildklier of de overgang? Het is een beetje een kip of ei-verhaal. Tijdens de overgang neemt het geslachtshormoon progesteron af, waardoor de schildklier vertraagt. En de daling van oestrogeen zorgt onder andere voor een verandering in het aantal en type immuuncellen. En dát zorgt er dan weer voor dat de kans op schildklierontstekingen en een trage schildklier toeneemt.

Daarnaast gaat de schildklier als je ouder wordt nu eenmaal minder hormoon produceren en duurt het bovendien langer om het inactieve T4 schildklierhormoon om te zetten in de actieve vorm T3. Dus ook zonder een diagnose van schildklierproblemen kun je op latere leeftijd wel degelijk schildklierklachten gaan ervaren.

Door deze samenloop van oorzaken en omstandigheden kan een juiste diagnose gemist worden. Zo kan de overgang over het hoofd gezien worden bij vrouwen met een trage schildklier. En andersom: bij vrouwen in de overgang vergeten artsen regelmatig de schildklierfunctie te controleren.

Loop niet onnodig door met klachten

Als een trage schildklier niet (goed) wordt behandeld, kan dit de klachten van de overgang verergeren. Laat bij overgangsklachten dus ook altijd je schildklier checken. En heb je gediagnosticeerde schildklierklachten? Laat dan bij verergering van klachten je geslachthormonen checken. Wellicht ben je in de overgang. Er zijn tegenwoordig volop mogelijkheden voor passende hormoontherapieën om jou door de ergste periode van de overgang heen te helpen.

Dus nog even terugkomend op de opmerking aan het begin van mijn verhaal: “Tja, die klachten? Niets aan te doen, die horen er nu eenmaal bij.” Die klachten kunnen inderdaad voorkomen als je ouder wordt, maar er is wél iets aan te doen en dat begint met een juiste diagnose, zodat je samen met je huisarts of overgangsconsulente een plan van aanpak kan maken.

null Beeld

Vera Kamphorst, oprichter Happy Hashimoto, is orthomoleculair therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van Hashimoto. Ze specialiseerde zich in de trage schildklier en heeft inmiddels ruim 2000 vrouwen met een trage schildklier verder geholpen. Dit doet zij via diverse online cursussen, de Happy Hashimoto Podcast en binnenkort via haar eerste boek genaamd 'Ik heb een trage schildklier, wat nu?'. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer informatie.

Tekst | Vera Kamphorst

Beeld | Getty Images

Vera KamphorstGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden