null Beeld

Is het beter om met het raam open of dicht te slapen?

Sommige mensen zweren bij een open raam voor een goede nachtrust. Anderen doen het liever dicht, bijvoorbeeld omdat het geluid van buiten ze anders uit de slaap houdt. Wat is nu beter: slapen met een open of dicht raam? En is het bijvoorbeeld wel zo goed om de hele nacht op ‘de tocht’ te liggen?

We brengen gemiddeld een derde van ons leven door in onze slaapkamer. Dat maakt het nuttig om te weten hoe je je verblijf in die ruimte zo gezond mogelijk maakt.

Muffe lucht na lange nacht

Slaapkamers zijn over het algemeen niet de grootste ruimte in huis. Wie ’s nachts de ramen gesloten houdt, zal merken dat de lucht ’s ochtends een beetje muffig is. Dat gebrek aan frisse lucht wordt onder andere veroorzaakt doordat we tijdens onze slaap koolstofdioxide uitademen. Zonder een goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer ’s nachts snel toe.

Met raam open slapen

In principe is die verhoogde CO2-waarde niet schadelijk voor de gezondheid, maar het heeft wel invloed op onze nachtrust. Onderzoekers van de Universiteit van Eindhoven deden een slaaponderzoek onder studenten. Daaruit bleek dat de gemiddelde persoon dieper slaapt en minder vaak wakker wordt als de koolstofdioxidewaarden in de lucht laag zijn. Ook zouden we gedurende de dag profiteren van een lage CO2-waarde tijdens de nacht. Deens onderzoek toonde aan dat proefpersonen een beter concentratievermogen hadden nadat ze met het raam open hadden geslapen.

Ventileren

Volgens slaaptherapeut en somnoloog Ingrid Verbeek ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en de 20 graden. Als je lichaam te warm of te koud is, kun je onrustig slapen en veel wakker worden. Het is dus per persoon verschillend of een open raam een goed idee is voor een goede nachtrust. Wel is het luchten van de slaapkamer erg belangrijk, of dit nou overdag of 's nachts is. Zo is ventileren belangrijk tegen schimmel. Je produceert 's nachts veel vocht door bijvoorbeeld te zweten, en bij onvoldoende ventilatie kan het vochtig worden in de slaapkamer. Vocht kan weer leiden tot huisstofmijt. Daarom moet je ook altijd je bed openslaan en niet direct opmaken na het wakker worden.

Ongezonde lucht

Volgens Remon Jonker, adviseur milieu en gezondheid van GGD Amsterdam, kunnen er allerlei stoffen in de lucht zitten die goed zijn om uit de kamer te laten waaien. Bijvoorbeeld virussen, maar ook vluchtige organische stoffen. Deze stoffen zijn vooral te vinden bij nieuwbouw, nieuwe meubels, vloerbedekking en laminaat. Er wordt een ongezonde lucht veroorzaakt die tot klachten kan leiden bij bijvoorbeeld astmapatiënten. Ook geurkaarsen, wierook en luchtverfrissers zorgen voor ongezonde stoffen in de lucht. Daarom is een raam op een kiertje een goede optie als de woonplek het toelaat.

Lees ook: Zó houd je je haar gezond tijdens het slapen

Er zijn ook zeker nadelen

Een goede ventilatie tijdens de nacht is dus belangrijk voor een goede nachtrust. Maar dat wil niet zeggen dat het ook per se goed is om ’s nachts het raam open te laten staan. Volgens Atze Boerstra van adviesbureau BBA Binnenmilieu in Den Haag kun je beter gebruikmaken van mechanische afzuiging. “In de meeste moderne, goed geïsoleerde huizen is die standaard ingebouwd. Het is wel belangrijk dat je de ventilatie op de hoogste stand zet. De normen die daarvoor in het Bouwbesluit zijn geformuleerd, zijn namelijk aan de krappe kant.” Volgens Boerstra is dergelijke ventilatie beter dan slapen met een open raam. “Behalve warmteverlies vergroot je de kans op inbraak en geluidsoverlast, waardoor je alsnog slechter slaapt”, legt hij uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, NRC, Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden