Is havermelk gezond? Dit wil je weten over deze melkvervanger
Er zijn een heleboel plantaardige alternatieven voor koemelk: van amandelmelk tot sojadrink. Ook havermelk is een bekende die op steeds meer plekken verkrijgbaar is. Maar is havermelk gezond?
Hoewel de naam suggereert dat het wel zo is, is havermelk eigenlijk geen melk. Het is een drank die gemaakt wordt van haver, water en soms een aantal andere ingrediënten. Omdat het geen dierlijk element bevat, mag het officieel de naam ‘melk’ niet dragen. Daarom wordt ook de term haverdrink gebruikt.
De voedingswaarden van havermelk
Diëtist Anniek Ebbers licht in een blog op gezondeten.nl toe dat havermelk voor ruim 89 procent uit water bestaat. Het overgrote deel dus! Daarna volgt havermout met tien procent. Het overige deel (0,8 procent) bestaat uit plantaardige olie. Daarnaast wordt haverdrank vaak verrijkt met vitaminen en mineralen, omdat een deel van de voedingsstoffen verloren gaat tijdens het produceren. Het Voedingscentrum zet de voedingswaarden van één beker havermelk op een rij. Hierbij gaat het om een glas van 250 gram.
- 110 kcal
- 3,8 gram vet
- 0,8 gram verzadigd vet
- 16,8 gram koolhydraten
- 6 gram suiker
- 2,5 gram vezels
- 1,2 gram eiwit
- 0,24 gram zout
De gezondheidsvoordelen van havermelk
Havermelk kent verschillende gezondheidsvoordelen. We zetten ze op een rij.
1. Vezels
Havermelk bevat best wat vezels ten opzichte van andere melksoorten en -vervangers. Zo bevat halfvolle koemelk geen vezels en is dat bij sojamelk, amandelmelk en kokosmelk minder. Alleen hazelnootmelk bevat meer vezels. Volgens de Consumentenbond krijg je vijf à zes hazelnoten binnen per glas. Vezels zijn goed voor je spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed, maar met één glas per dag merk je hier weinig van. Je zult dus meerdere glazen op een dag moeten drinken om deze voordelen te ervaren.
2. Eiwitten
Het voordeel van havermelk is dat het meer eiwitten bevat dan de andere melkvervangers. Kijk hierbij goed naar het merk, want de drank bevat bij de een meer eiwitten dan bij de ander. Als je melk of een melkvervanger wilt drinken voor de eiwitten kun je het best kiezen voor koemelk. Waar 100 ml havermelk ongeveer 0,6 gram eiwitten bevat, is dit bij koemelk 3,4 gram.
3. Vitamine B
Havermelk zit volgens Well and Good vol met vitamine B. De gezonde, langzaam verteerbare koolhydraten leveren B-vitamines, en die helpen bij de productie van rode bloedcellen en het omzetten van voedsel in energie. Dit geeft je dus energie om de dag door te komen. Goed om te weten als je die havercappuccino drinkt.
4. Allergie-vriendelijk
Als je een voedselallergie hebt, is havermelk een goede optie. Goed nieuws dus voor mensen met een noten- of een soja-allergie. Cleveland Clinic geeft aan dat havermelk geen zuivel, lactose, soja en noten bevat. Voor mensen met een glutenintolerantie is havermelk niet per definitie veilig. Hoewel haver van nature glutenvrij is, wordt het vaak verwerkt op plekken waar ook tarwe, rogge en gerst verwerkt worden. En daar zitten wél gluten in. Kruisbesmetting is dan ook niet uit te sluiten. Controleer de verpakking om zeker te weten of je havermelk kunt drinken als je een intolerantie of coeliakie hebt.
Nadelen van havermelk
Naast de voordelen, kleven er ook nadelen aan havermelk. Zo kan je haverdrink ongemerkt veel suiker bevatten, zeker als je een variant met een smaakje kiest. Controleer de verpakking om zeker te weten dat je drankje geen of weinig suiker bevat. Je hoeft havermelk om deze reden niet meteen te vermijden. Vaak wordt een klein percentage suiker toegevoegd, dus voor je dagelijkse kop koffie is het geen probleem. Eet je iedere ochtend een grote kom ontbijtgranen met havermelk of maak je er smoothies van? Controleer dan wel even het etiket om op de toegevoegde suikers te letten.
Is havermelk gezond?
Hoewel havermelk op sommige vlakken niet zo gezond is als koemelk - er zitten minder calcium en eiwitten in - bevat havermelk dan weer wél vezels. En vezels zijn goed voor je spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed. Bovendien zit er, zoals eerder genoemd, vitamine B in en bevat het iets meer eiwitten dan andere melkvervangers. Ook zit er minder vet in dan in halfvolle koemelk. Als je koemelk om wat voor reden dan ook wilt vervangen is het dus een prima keuze.