null Beeld

Is geitenyoghurt gezonder dan gewone yoghurt?

Je hoort weleens dat geitenmelk en geitenyoghurt beter voor je zijn dan koemelk en gewone yoghurt. Zo zou geitenmelk gemakkelijker te verteren zijn dan koemelk. Dit zegt het Voedingscentrum erover.

De samenstelling van geitenmelk en -yoghurt lijkt veel op die van volle koemelk en volle yoghurt. Ze leveren allebei eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.

Geitenyoghurt relatief veel vet

Er zijn wel een paar verschillen: in geitenmelk en -yoghurt zit minder jodium dan in melk en yoghurt gemaakt van koemelk. Jodium is belangrijk voor je schildklier. En geitenyoghurt is alleen verkrijgbaar in de 'volle' variant, terwijl je gewone yoghurt ook 'halfvol' kunt krijgen. Geitenyoghurt staat daarom niet in de Schijf van Vijf, omdat er te veel verzadigde vetten in zitten. Je kunt wél kiezen voor halfvolle geitenmelk of geitenkarnemelk. Deze halfvolle geitenmelkproducten vind je wel terug in de Schijf van Vijf, net als gewone halfvolle melk en halfvolle yoghurt.

Gezondheidseffecten geitenzuivel weinig onderzocht

En dan is er nog een verschil. Zo weten we dat het eten en drinken van zuivelproducten samenhangt met een lager risico op darmkanker en diabetes type 2. Maar of die effecten ook voor geitenzuivel gelden, is niet bekend. Want er is weinig onderzoek naar gedaan. Onderzoek naar zuivel gaat voornamelijk over zuivel van koeien.

Is geitenmelk lichter verteerbaar?

Maar wacht eens, geitenmelk is toch zo goed? In de supermarkt staat letterlijk op sommige geitenmelkproducten dat het ‘licht(er) verteerbaar’ is. Volgens het Voedingscentrum zijn er echter nog geen wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat geitenmelk lichter verteerbaar is dan koemelk. Volgens de medewerkers van het centrum gaat het hierbij dus om een onbewezen claim.

Koemelkallergie? Drink liever geen geitenmelk

Iedereen met een koemelkallergie wordt door het Voedingscentrum ook afgeraden geitenmelk te drinken. Het overgrote deel van de mensen dat allergisch is voor koemelk, is dat ook voor geiten-, schapen-, paarden-, kamelen-, buffel- en ezelmelk. Sojadrank en rijstdrank met toegevoegd calcium en extra vitamine B12 zijn bijvoorbeeld goede alternatieven.

Al met al zijn er dus geen duidelijke voordelen van geitenmelk boven koemelk, aldus het Voedingscentrum. En wat betreft de yoghurt is het eerder andersom, omdat er geen halfvolle geitenyoghurt bestaat.

Bron | Voedingscentrum

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden