Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is het gebruik van lippenbalsem onveilig?

lippenbalsem.jpg

Het was gisteren plots in het nieuws: ‘Labello is ongezond’. In diverse soorten lippenbalsem zitten stoffen die mogelijk schadelijk zijn als je ze binnenkrijgt. Dat meldde Test-Aankoop, de Vlaamse evenknie van de Nederlandse Consumentenbond, gisteren. Moeten we ons zorgen maken? Nee, stelt de Nederlandse Cosmetica Vereniging.

Test-Aankoop sloeg alarm over de minerale oliën die vaak in de cosmetica zitten. De lippenbalsems van merken zoals Labello en Vaseline blijken in sommige gevallen te veel MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) te bevatten. Deze stoffen vormen in gewone cosmetica geen gevaar. Maar als het wordt gegeten – en dat kan voorkomen als je lippenbalsem gebruikt – is de kans op het ontwikkelen van ziekten zoals kanker groter. Er moet dus terughoudend met de mineralen worden omgegaan en dat is volgens testen van Test-Aankoop niet altijd het geval, zo bericht AD.nl.

Geen onderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat weten niet met een onderzoek bezig te zijn. Evenals de Consumentenbond.

Veilig

Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging gebruiken cosmeticafabrikanten gezuiverde minerale oliën van hoge kwaliteit, die veilig zijn voor consumenten. Bovendien moeten lippenbalsems voldoen aan de eisen die de wetgeving aan ze stelt. “De minimale hoeveelheid MOAH die soms na zuivering van de minerale olie (MOSH) als sporen achterblijft, is via wetenschappelijk onderzoek veilig bevonden voor de gezondheid van consumenten. In de hoeveelheden waarin de stof in lippenbalsems soms voorkomt, is géén sprake van een mogelijk negatief effect op de gezondheid,” meldt het NCV in een verklaring. Volgens de branchevereniging kunnen we lippenbalsems gewoon (blijven) gebruiken.

Bronnen | AD.nl en Test-Aankoop.be
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Ze zijn superleuk en makkelijk om te maken, opbergbakjes met dierenpoppetjes erop. Bekijk snel de video voor het stappenplan. Aan de slag!

Kun je de video niet bekijken? Kijk dan hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant