Is friet uit de airfryer écht ‘gezonder’ dan uit de frituurpan?
Wil je gezonder eten, maar kun je friet en snacks echt niet weerstaan? Misschien denk je er dan wel aan om een airfryer aan te schaffen. Geen frituurlucht, makkelijk schoon te maken én beter voor je. Maar is friet uit de airfryer ook echt gezonder dan uit de frituurpan?
En dan vragen we ons natuurlijk ook nog af of die airfryerfrietjes wel net zo lekker zijn.
Minder vet en meer voedingsstoffen
Waar de bevroren patat bij een frituurpan in het vet verdwijnt, komt het bij een airfryer in een soort kleine maar krachtige heteluchtoven terecht. Er wordt dus geen vet toegevoegd aan de friet, waardoor het een stuk minder schadelijke, verzadigde vetten bevat. Die vermindering aan vet zorgt ook dat er een stuk minder calorieën in je friet zitten: per 100 gram liggen er 45 calorieën minder op je bord. Ook blijkt dat de airfryer bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, minder beïnvloedt dan de ouderwetse frituurpan. Daardoor zitten er net iets meer voedingsstoffen in je junkfood. Wat dat betreft zou je dus kunnen zeggen dat friet uit de airfryer gezonder is dan de variant uit een frituurpan.
Acrylamide
Ook bevatten etenswaren, die bereid zijn in een airfryer, mogelijk minder acrylamide. Vooral wanneer je voorgebakken friet van de supermarkt gebruikt, lijkt de hoeveelheid van deze mogelijk kankerverwekkende stof lager te liggen. Bij verse friet is het verschil aanzienlijk minder groot tussen de airfryer en de frituurpan. Toch betekent dat niet dat deze stof er níet in zit.
Acrylamide onstaat wanneer zetmeelrijke producten verhit worden boven de 120 graden, zonder dat hier water bij aanwezig is. Dat is bij zowel de airfryer als de frituurpan het geval. Daarom is het verstandig om je aardappelproducten goudgeel in plaats van bruin te bakken en zwarte stukjes van de producten af te snijden. En ook voor friet uit de airfryer geldt, dat je het beter maar met mate kan eten.
Koolhydraten
Zowel bakken in de airfryer als frituren hebben weinig invloed op de hoeveelheid koolhydraten in de friet. Hier zit er dus weinig verschil tussen de twee bereidingswijzen, behalve als je een speciale soort airfryerfriet of ovenfriet gebruikt. Deze kunnen soms meer koolhydraten bevatten. Dat komt bijvoorbeeld omdat er bloem toegevoegd kan zijn, zodat ze knapperiger worden zónder olie.
Smaken verschillen
Maar de smaak is natuurlijk ook heel belangrijk. Volgens de testers van Radar was de smaak van airfryerfriet en gefrituurde friet vergelijkbaar, en waren ze ook ongeveer net zo knapperig. De patat uit de frituurpan was iets vetter, wat sommigen juist een lekkere smaakmaker vinden, terwijl anderen liever voor de drogere variant gaan. Wel waren ze het allemaal erover eens dat de friet uit de airfryer een stuk lekkerder was dan die uit een gewone oven. Hiervoor geldt dus duidelijk dat smaken verschillen. Welke variant vind jij het lekkerst?
Bron | Women’s Health, EenVandaag, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images