Margriet logo
Een oudere vrouw kijkt tv. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Is er een link tussen alzheimer en obesitas? Zo zit dat

Met gewichtstoename neemt ook het risico op verschillende ziektes iets toe. Zo is de kans op hart- en vaatziekten groter als je te zwaar bent, net als het risico op diabetes type 2. Hoe zit dat met de ziekte van Alzheimer?

In de Journal of Alzheimer’s Disease is een nieuw onderzoek gepubliceerd, waarin gesteld wordt dat obesitas de kans op de ontwikkeling van alzheimer vergroot. Daarbij zou afvallen het risico verkleinen en de cognitieve achteruitgang tegengaan.

Hersenscans van meer dan 1.300 mensen onderzocht

Voor het onderzoek analyseerden onderzoekers de hersenscans van meer dan 1.300 patiënten. Hierbij werd onder andere de hoeveelheid ‘grijze massa’ vergeleken bij patiënten met de ziekte van Alzheimer en mensen die dit niet hebben. De grijze stof of massa zit met name aan de buitenkant van je hersenen, is te lezen bij de Hersenstichting. Deze bestaat voor een groot gedeelte uit zenuwcellen. Naast deze vergelijking, werden ook de hersenen van mensen met en zonder obesitas vergeleken. Daarbij concludeerden de onderzoekers dat alzheimer en obesitas deze grijze stof op dezelfde manier beïnvloeden. Dit suggereert volgens hen dat beiden dezelfde effecten op het brein kunnen hebben. Naarmate de grijze stof in de hersenen afneemt, kunnen ook de cognitieve functies afnemen en verslechtert het geheugen.

Volgens onderzoeker Dr. Scott Kaiser draagt het onderzoek bij aan het bewijs dat obesitas schadelijke effecten heeft, onder meer op het centrale zenuwstelsel, de cognitie, de algehele gezondheid van de hersenen en het risico op de ziekte van Alzheimer. Zo zegt hij tegen Healthline: “Het laat zien dat neurodegeneratie (het verlies van hersencellen) een van de belangrijkste mechanismen kan zijn die dit risico veroorzaken. “Dit draagt bij aan de groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal rond ‘aanpasbare’ risicofactoren voor dementie, wat betekent dat er een breed scala aan dingen is die we kunnen doen - of vermijden - om onze hersenen gezond te houden en ons toekomstig risico op het ontwikkelen van dementie te verminderen. En als het om dementie gaat, suggereren experts dat een derde van de gevallen kan worden voorkomen door aanpasbare risicofactoren aan te pakken.”

Afname van het risico op dementie bij gewichtsvermindering

Ook Alzheimer Nederland ziet dat overgewicht en obesitas een rol spelen bij de kans op dementie. Zo stelt de organisatie dat de kans op dementie of andere ziektes een beetje toeneemt, naarmate je (ongemerkt) zwaarder wordt. Volgens de cijfers van Alzheimer Nederland hebben mensen met ernstig overgewicht op middelbare leeftijd, tussen de 40 en 65 jaar, dertig procent meer kans op dementie dan mensen met eenzelfde leeftijd en gezond gewicht. Maar er is ook goed nieuws: het risico neemt af als het gewicht ook afneemt. Bij gewichtsvermindering ziet de organisatie een verkleining van het risico van vijf à tien procent. Dat betekent voor iemand van tachtig kilo, dat vier tot acht kilo afvallen al een positief effect heeft.

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden