Gezondheid
Is een zelftest via je keel betrouwbaarder bij de omikronvariant?
Volgens viroloog Marc van Ranst zou de omikronvariant van het coronavirus doorgaans eerst in de keel zitten en later pas in de neus. Ook op het internet doen verhalen rond van mensen die een negatieve uitslag kregen met een zelftest via de neus, maar positief testen met een swab via de keel. Is een zelftest via je keel daarmee betrouwbaarder bij de omikronvariant?
Dít weten we hier tot nu toe over.
Is een zelftest via je keel betrouwbaarder bij de omikronvariant?
Volgens Amerikaanse medicijnwaakhond FDA zijn zelftesten bij de omikronvariant van het coronavirus minder betrouwbaar. Volgens het RIVM zouden de antigene zelftesten die in Nederland verkocht worden wél even goed de omikronvariant kunnen opsporen als eerdere coronavarianten. Toch waarschuwt Belgische viroloog Marc van Ranst dat een nasale test niet meer altijd voldoende betrouwbaar is en dat je dus een valse negatieve uitslag krijgt als je alleen een test via je neus doet.
Volgens Van Ranst detecteer je met een zelftest via de neus niet altijd de omikrondeeltjes, omdat deze variant vooral in de keel zit. Daarnaast legt de viroloog uit dat een antigeentest sowieso altijd minder gevoelig is dan de PCR-test van de GGD, die zowel in de neus en keel gaat.
Meer keelklachten
Ook arts-microbioloog Bert Mulder van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis heeft vaker gehoord dat mensen met alleen een neustest een negatieve uitslag kregen, maar bij officiële test van de GGD die ook in de keel gaat wel besmet bleken. Mulder legt uit dat de omikronvariant van het virus zich anders gedraagt dan eerdere varianten. Zo worden er vaker keelklachten gemeld en minder reukverlies. Dat hoeft natuurlijk niet altijd te betekenen dat het virus bij keelklachten alleen in je keel zit of bij neusklachten alleen in je neus, maar het kan wel zo zijn dat je meer klachten hebt op de plek waar er zich meer virusdeeltjes bevinden.
Lees ook: De omikronvariant: dit zijn de 5 nieuwe symptomen
Neustest hoeft niet in de prullenbak
Dat je met een zelftest via je neus kans loopt om vals negatief op het virus te testen, betekent niet dat deze testen helemaal niet meer betrouwbaar zijn. Volgens Van Ranst testen veel mensen met zo’n zelftest nog steeds positief, waarna ze zich bij de GGD opnieuw kunnen testen. Toch is het volgens de viroloog voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat wel verstandig om ook een test via de keel te doen. Aparte zelftesten via je keel voor thuis bestaan er op dit moment alleen nog niet.
Heb je dus coronaklachten maar test je met een zelftest via je neus nog negatief? Hehaal de test dan een paar dagen achter elkaar en/of laat je testen via de GGD. Zo kan er ook een keelswab worden genomen.
Zelftest voor je neus niet in je keel gebruiken
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) raadt af om de zelftest voor je neus ook in je keel af te nemen. Houd je alleen aan de voorschriften van de fabrikant van de zelftest. Steek het wattenstaafje dat voor je neus bedoeld is dus niet ‘voor de zekerheid’ ook in je keel. Dit is niet veilig of effectief. Zo weet je bijvoorbeeld niet waar in je keelholte je het monster precies zou moeten afnemen, hoe je dit precies zou moeten doen en zijn de stokjes vaak niet lang genoeg om makkelijk diep in je keel te komen.
Als het blijkt dat een zelftest bij nieuwe virusvarianten echt betrouwbaarder is via de keel dan via de neus dan moeten fabrikanten hun testen volgens het IGJ eerst nog opnieuw op betrouwbaarheid onderzoeken en bijvoorbeeld de gebruiksaanwijzing aanpassen, voordat dit toegepast kan worden.
Bron | RTL Nieuws, EenVandaag
Beeld | Getty Images