Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is een wijntje per dag nou wel of niet goed?

rode-wijn.png

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad kunnen we beter helemaal geen alcohol drinken, terwijl een Amerikaanse gezondheidscommissie zegt dat een wijntje zo slecht niet is. Hoe zit het nu precies?

Verwarrend is het wel. In het nieuwste rapport van de Gezondheidsraad staat enerzijds dat matig alcoholgebruik (tot anderhalf glas per dag) het risico op hart- en vaatziekten en dementie verkleint en dat het drinken van een wijntje om de dag zelfs het ‘sterfterisico’ kan verlagen. Ook een Amerikaanse gezondheidscommissie stelde eerder dit jaar nog dat matig alcoholgebruik kan bijdragen aan een gezonde leefstijl.

De hoogleraar Voeding: ‘Stoppen hoeft niet’

Maar aan de ándere kant zijn er ook onderzoeken waaruit blijkt dat datzelfde anderhalve glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot. En in tegenstelling tot wijn zou bier juist samenhangen met een hógere sterftekans. Kortom, zo stelt de Gezondheidsraad: blijf er dan maar helemaal van af. De gezondheidsvoordelen van alcohol zijn volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell (tevens lid van de raad) zo klein dat je als geheelonthouder niet aan de drank moet gaan, zo vertelt hij in de Volkskrant. Maar: ‘Je hoeft ook niet te stoppen als je graag een glas wijn lust.”

Toch een wijntje? Drink het bij de maaltijd

Wat je alleen níét moet doen, is de dagelijkse dosis opsparen en in het weekend zeven glazen achter elkaar drinken. Dan krijg je in korte tijd veel schadelijke stoffen binnen en dat is slecht voor de lever. Daarom is drinken bij de maaltijd beter, zegt Seidell, omdat je dan vaak kleine slokjes neemt. En beperk het tot één glas per dag.

Overgangsklachten? Stoppen met alcohol kan helpen

Toch kan helemaal stoppen ook voordelen hebben. Schrijfster Lisette Thooft (62) vertelde eerder aan Margriet dat ze zich een leven zonder wijn niet kon voorstellen, tot ze het door overgangsklachten uitprobeerde en veel lichamelijke klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Wie slecht slaapt of gek wordt van de opvliegers, kan er dus baat bij hebben om de alcohol even helemaal te laten staan.

Alle adviezen van de Gezondheidsraad

In november heeft de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding uitgebracht. Deze voedingsadviezen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, waar onder andere de bekende Schijf van Vijf weer op is gebaseerd. Zo verlaagt thee de bloeddruk en is het goed om elke dag een klein handje noten te eten. Benieuwd naar de andere adviezen? Margriet zette alle adviezen op een rij >

Meer lezen

Bekijk ook:

De beste artikelen gratis ontvangen in je mailbox? Abonneer je op de Margriet-nieuwsbrief.

Ook interessant