null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is een vegan levensstijl wel zo gezond? Wat je moet weten

Een vegan manier van leven wordt steeds populairder. Waar er in 1996 nog maar zo’n 16.000 veganisten waren in Nederland, steeg dat aantal in 2014 naar 45.000. Begin 2018 schatte de Nederlandse Vereniging van Veganisten dat ons land inmiddels meer dan 100.000 veganisten telt. Maar hoe gezond is deze trend nou eigenlijk?

Volgens Europese wetenschappers krijg je door alleen plantaardige producten te eten niet genoeg voedingsstoffen binnen. Zij raden iedereen met een vegan eetpatroon daarom een aanvulling van vitamine B12, jodium en diverse vetzuren aan, in de vorm van supplementen.

Jonge kinderen en zwangere vrouwen

Onderzoeker Martin Cohen van de Britse University of Hertfordshire en hoogleraar Frederic Leroy van de Vrije Universiteit Brussel schrijven in een opiniestuk in de Britse krant The Independent dat veganisme tot fysieke en cognitieve problemen kan leiden. Wanneer het vegan dieet niet met supplementen wordt aangevuld, kan dit volgens de wetenschappers een verzwakte stofwisseling veroorzaken. Vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen kan dit volgens diverse onderzoekers gevaarlijk zijn. "Een B12-tekort kan ernstige gevolgen hebben voor het zenuwstelsel. En jodium is voor zwangere vrouwen belangrijk om hun baby goed te laten groeien," laten zij weten.

Te weinig kennis

“Dierlijke producten zijn bronnen van gezonde voedingsstoffen. Als je die helemaal uit je dieet weglaat, kan dat de stofwisseling aantasten. De meeste mensen hebben niet voldoende kennis over de complexiteit van voeding in relatie tot de stofwisseling. Hierdoor zien ze snel belangrijke zaken over het hoofd. Maar weinig mensen weten hoeveel en welke voedingsstoffen ze precies binnenkrijgen met hun dieet en wat het belang daarvan is voor hun lichaam," stellen de wetenschappers in The Independent. Cohen en Leroy adviseren toekomstige veganisten daarom om zich eerst goed te verdiepen in diverse voedingssupplementen. Zo kunnen ze een gezond voedingspatroon samenstellen voordat ze vegan gaan leven.

Gezondere levensstijl

Volgens Astrid Postma van het Voedingscentrum zijn veganisten over het algemeen gezonder dan niet-veganisten. Al komt dat volgens haar niet per se door hun voedingspatroon. “Ze lopen minder risico op hart- en vaatziekten. Dat hangt niet zozeer samen met hun dieet, maar komt doordat ze over het algemeen sowieso gezonder leven. Ze roken minder en bewegen meer,” zegt ze tegen de NOS.

Bronnen |The Independent, NOS

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden