Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is een pakketje uit China nu wel veilig in verband met het coronavirus?

Door het coronavirus wordt het momenteel afgeraden om naar China te reizen. Maar hoe zit het met een pakketje uit China dat je in Nederland ontvangt?

Belandt het coronavirus door een pakketje uit China dan niet linea recta in je woonkamer en uiteindelijk bij jou?

Pakketje met coronavirus

Veel mensen kopen allerlei spullen - telefoonaccessoires, kleding, speelgoed - bij goedkope Chinese webshops. Zeker met carnaval voor de deur hebben veel mensen kostuums gekocht via webshops als AliExpress, Alibaba, Lightinthebox, Miniinthebox en Zaful. Die leggen een behoorlijke reis door China naar Nederland af en komen uit handen van Chinese medewerkers. Wat als nét iemand met het coronavirus jouw pakketje heeft aangeraakt? Moet je dan bang zijn dat je via dat pakketje uit China zelf ook het coronavirus oploopt?

RIVM stelt gerust

Gelukkig stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ons gerust. "Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus (COVID-19) anders is." En als er al een coronavirus op je pakketje zou zitten, dan overleeft het de reistijd niet. "Het is dus gewoon veilig om pakketjes uit China te bestellen."

Verspreiding coronavirus

Naar de verspreiding van het coronavirus wordt verder volop onderzoek gedaan. Een medicijn is er nog niet, maar het advies van het RIVM luidt dat we zeker nu goed onze handen moeten wassen, moeten niezen in de binnenkant van onze elleboog en papieren zakdoekjes moeten gebruiken. Ook is het verstandig om China voorlopig te mijden of zo snel mogelijk uit het land te vertrekken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden