null Beeld

Is een maagballon dé nieuwe oplossing tegen overgewicht?

Sinds 2019 horen we steeds meer over de nieuwe cosmetische ingreep om van overtollige kilo's af te komen: de maagballon. Er komt geen operatie aan te pas, maar met een beetje geluk kan je er wel zo'n tien procent van je lichaamsgewicht mee verliezen. Maar is een maagballon echt dé oplossing tegen overgewicht?

Hoe werkt de maagballon?

Je slikt de maagballon in, de dokter pompt 'm met een slangetje nog even vol met een speciale vloeistof, je hebt een permanent vol gevoel en de komende zes maanden vliegen de kilo's eraf. Als het goed is tenminste. 'Minder honger, slechts plek voor kleinere porties', volgens de website van een kliniek die de ballonnen plaatst is er niks negatiefs aan het nieuwe middel te ontdekken. Het is dan ook een interessante oplossing voor mensen met een BMI van 27 of hoger, zij komen namelijk niet in aanmerking voor een maagverkleining. Daar moet je BMI minstens 40 of hoger voor zijn. De maagballon blijft bij een normaal verloop zo'n zestien weken zitten, je verliest er ongeveer vijftien kilo mee en het plaatsen van de ballon, inclusief nazorg van een diëtist, kost je 4000 euro. Vooralsnog wordt een maagballon niet vergoed door de verzekering, o.a. omdat het nog een relatief nieuwe behandeling is.

Afvallen zonder operatie

De maagballon is desondanks behoorlijk populair geworden afgelopen tijd, misschien wel juist omdat de ingreep relatief 'makkelijk' lijkt te zijn. Je hoeft tenslotte niet onder het mes en na een half jaar ben je weer van het vreemde voorwerp in je maag af. In 2019 werden er al 300 ballonnen geplaatst in Nederland en dat worden er in 2020 waarschijnlijk 750.

Sceptisch

Obesitaschirurg Simon Nienhuijs is wel nog erg sceptisch over het nieuwe wondermiddel tegen obesitas. Volgens Nienhuijs is het effect van de maagballon, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een maagverkleining, vooral gericht op de korte termijn. Na verwijdering van de ballon, is de patiënt weer op zichzelf aangewezen. Psychisch en lichamelijk. Daarom is de nazorg bij mensen die net aanzienlijk zijn afgevallen zo belangrijk, zodat die kilo's ook daadwerkelijk wegblijven. Bij een operatie is dit begeleidingstraject vijf jaar lang. Bij de maagballon krijgt iemand achteraf begeleiding voor een jaar.

Lees ook:

Deze doorslikbare ballon helpt je met afvallen

Geen makkelijke oplossing

Het punt dat Nienhuijs wil maken: mensen met obesitas of overgewicht hebben een ziekte, een ziekte die je niet geneest met het plaatsen van een ballon, of het verkleinen van je maag. Er moet veel meer veranderen wil je succesvol afvallen. Met een gezonde combinatie van een ander eetpatroon, doorzettingsvermogen en een nieuwe levensstijl kom je al heel ver. Maar met de juiste nazorg en begeleiding kan een maagballon een handige eerste zet in de goede richting zijn.

Weinig vertrouwen

Dat denkt echter niet iedereen. Volkskrant-columnist Asha ten Broeke schrijft in een opiniestuk dat ze weinig vertrouwen heeft in de maagballon als nieuw wondermiddel. "Als de ervaringen van talloze dikke mensen en stapels wetenschappelijk onderzoek de afgelopen decennia iets duidelijk hebben gemaakt, is het wel dat er achter elk nieuw dieet en wondermiddel een ongemakkelijke waarheid schuilgaat: dikke mensen worden zelden dun. En als het ze wel lukt, betalen ze daar vaak een heel hoge prijs voor."

Bron: Volkskrant | nu.nl

Beeld: iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden