null Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Is een longontsteking eigenlijk besmettelijk?

We niezen en hoesten wat af: het griepseizoen is in volle gang, en ook het aantal longontstekingen is daarmee weer in opkomst. Elk jaar krijgen ruim 250.000 mensen in Nederland een longontsteking. Een vervelende ziekte waar je voor een lange tijd flink beroerd van kan zijn. Maar is zo’n longontsteking eigenlijk besmettelijk?

In de meeste gevallen is een longontsteking gelukkig niet erg besmettelijk, maar toch moeten sommige mensen wel extra oppassen. We leggen het aan je uit.

Longontsteking

Een longontsteking ontstaat bijna altijd door een bacterie, meestal de pneumokok. Die nestelt zich in de lage luchtwegen en longblaasjes, waardoor de longontsteking kan ontstaan. De slijmvliezen zwellen op, er ontstaat meer slijm en vervolgens merk je de eerste tekenen van benauwdheid. Hoe bacteriën precies van de ene op de andere mens worden overgebracht is nog niet helemaal duidelijk, maar doktoren weten wel dat ze een stuk minder besmettelijk zijn dan virussen.

TBC

Het is dus zeker niet zo dat als iemand met bacteriële longontsteking in jouw buurt hoest, je bijna zeker weet dat je het ook gaat krijgen. Er bestaan wel andere vormen van longontsteking, zoals tuberculose (TBC), die wel van enorm besmettelijk zijn. In Nederland komt deze ziekte gelukkig nog maar zeer zelden voor.

Virus wel besmettelijk

Toch is het niet echt aan te raden om veel tijd door te brengen in de buurt van iemand met longontsteking. In de meeste gevallen heeft iemand namelijk eerst een enorm besmettelijke virale infectie gehad, zoals een verkoudheid of de griep. Dus misschien pak je niet per se de longontsteking op, maar heb je wel al snel griep of verkoudheid te pakken. Een virus kan je luchtwegen en longen al een stuk gevoeliger maken, waardoor ze bacteriën minder goed kunnen afweren. Als dan een bacterie zoals de pneumokok de longen kan bereiken, heb je al snel een vervelende longontsteking te pakken.

Grotere kans op bacteriële longontsteking

Hoewel een bacteriële longontsteking dus niet zo gemakkelijk verspreid kan worden, moeten mensen met een verzwakt immuunsysteem wel extra oppassen. Dat zijn bijvoorbeeld ook ouderen, kleine kinderen en mensen met een chronische ziekte. Zij zijn extra vatbaar voor de virussen die meestal vooraf gaan aan een longontsteking, en kunnen een bacterie meestal niet zo goed afstoten als iemand met gezonde luchtwegen. Val jij in één van deze groepen? Pas dan extra op en probeer uit de buurt te blijven van mensen met een longontsteking of griep.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Longfonds, Gezondheidsnet

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden