Is een hoge bloeddruk erfelijk? Zo zit dat
Een hoge bloeddruk kan het risico op hart- en vaatziekten of een beroerte vergroten. Maar hoe ontstaat een hoge bloeddruk? De oorzaak is vaak onduidelijk, maar erfelijkheid kan een rol spelen.
Een hoge bloeddruk komt vaak voor. Hypertensie (zoals een hoge bloeddruk ook wel genoemd wordt) treft één op de vier Nederlanders. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je er last van krijgt. Van de mensen boven de 65 heeft volgens het UMC Utrecht zelfs de helft van de mensen last van een hoge bloeddruk.
Hoge bloeddruk
Van een hoge bloeddruk merk je vaak weinig, waardoor het lastig kan zijn om te zeggen wanneer die waarde niet goed is. Bij een ideale bloeddruk is volgens de Hartstichting je bovendruk 120 of lager en je onderdruk 90 of lager. Is je bloeddruk bij meerdere metingen gemiddeld genomen 140 of hoger? Dan heb je een hoge bloeddruk. Ben je 70 jaar of ouder? Dan is volgens Thuisarts een gemiddelde bovendruk van 150 of lager ook nog goed.
Is een hoge bloeddruk erfelijk?
Je genen zijn verantwoordelijk voor bepaalde erfelijke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van je haar of je ogen. Genen bepalen ook of er aanleg is voor bepaalde aandoeningen, zo ook bij een hoge bloeddruk. Hypertensie komt vaak in families vaker voor. Er is dan sprake van een erfelijke aanleg of er zijn risicofactoren binnen de familie die een rol spelen. Risicofactoren van een hoge bloeddruk zijn:
- Een ongezonde levensstijl (denk aan ongezond eten, veel zout eten, overgewicht en weinig beweging, roken en veel alcohol)
- Bepaalde medicijnen, waaronder pijnstillers als ibuprofen, naproxen en diclofenac of corticosteroïden als prednison
- De overgang
- Veel drop of zoethout
- Bepaalde onderliggende ziekten verhogen de kans op een hoge bloeddruk, met name ziektes van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu of een trage schildklier kunnen hypertensie veroorzaken.
Hoge bloeddruk voorkomen
Waardoor een hoge bloeddruk ontstaat, is niet altijd duidelijk. Wel zijn er dingen die je kunt doen om de kans op een hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten kleiner te maken. Met name een gezonde levensstijl is belangrijk: stop met roken als je dat doet en zorg ervoor dat je genoeg beweegt. Dit kan sporten zijn, maar ook wandelen of fietsen kan je aan voldoende beweging helpen. Probeer tenminste twee en een half uur per week te bewegen en doe ook oefeningen om je spieren en botten sterker te maken. Daarbij adviseert Thuisarts ook om gezond(er) te eten en drinken. Eet bijvoorbeeld zo min mogelijk zout en probeer te minderen met drop en zoethout-thee. Drink niet te veel alcohol en probeer af te vallen als je te zwaar bent.