null Beeld

Is een gebroken spaarlamp schadelijk voor je gezondheid?

In spaarlampen zit een klein beetje kwik dat verdampt bij kamertemperatuur. Van kwikdamp weten we dat het de zenuwcellen kan beschadigen. Hoe schadelijk voor je gezondheid is het om dat beetje damp van een gebroken spaarlamp in te ademen?

Van kwikdamp is bekend dat het onze zenuwcellen kan beschadigen. En bij een spaarlamp die breekt, komt in uitzonderlijke gevallen weleens meer van deze gifdamp vrij dan de vastgestelde maximale hoeveelheid die nog veilig zou zijn. Kwikdamp is geur- en kleurloos.

Houd kinderen uit de buurt

Of de hoeveelheid kwikdamp die kan vrijkomen uit een gebroken spaarlamp de gezondheid kan beschadigen, is niet direct onderzocht. Maar wetenschappers achten dit 'onwaarschijnlijk', meldt de Gezondgids van de Consumentenbond. Ben je zwanger, dan kun je beter geen enkel risico nemen. Laat je partner in dat geval de scherven oprapen, nádat jullie eerst de kamer hebben gelucht. (Zie 'Eerst luchten, dan opruimen' verderop in dit artikel.) Ook kleine kinderen kun je beter uit de buurt van een gebroken spaarlamp houden. Hun zenuwstelsel is nog in ontwikkeling en daardoor is het extra kwetsbaar voor schadelijke stoffen.

Eerst luchten, dan opruimen

Is er een spaarlamp gesneuveld? Zet dan éérst alle ramen in de kamer open, schakel eventuele ventilatiesystemen uit en doe de deur achter je dicht. Zo kan de kwikdamp naar buiten. Na vijftien minuten luchten kun je de scherven met rubberen handschoenen opruimen. De restjes kun je wegvegen met een vochtige doek. Gebruik liever geen stoffer en blik. Alleen als het écht niet anders kan, kun je een stofzuiger gebruiken. Doe dit alleen op tapijt en zet de stofzuiger daarna minstens vijftien minuten in de buitenlucht. Verwijder eerst de stofzak en zet die ook buiten. De restanten van de lamp kunnen in een dichtgeplakte zak, die je ook weer buiten bewaart, bij de milieustraat worden ingeleverd. Doe dit bij het klein chemisch afval.

Bronnen | Gezondgids (februari 2018), Afvalscheidingswijzer

Foto | iStock

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden