null Beeld

Is duivenpoep gevaarlijk voor je gezondheid?

Duiven worden vaak vliegende ratten genoemd. Dat je een duif dus beter niet kunt aanraken, hoeven we je vast niet te vertellen. En ook al weet je die duiven nog zo goed te ontwijken, soms is er geen ontkomen aan een klodder duivenpoep. Hoe gevaarlijk is duivenpoep eigenlijk voor je gezondheid?

Er wordt beweerd dat duivenpoep op je hoofd geluk zou brengen. Allemaal leuk en aardig, maar die duif mag ons de volgende keer gewoon overslaan.

Hoe gevaarlijk is duivenpoep voor je gezondheid?

Duiven dragen een hoop ziektes met zich mee. Vandaar dat ook de vraag rijst of dit via duivenpoep voor mensen gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Om hier antwoord op te kunnen geven haalt het RIVM een onderzoek van arts-microbioloog Edou Heddema aan. Daaruit kwam naar voren dat duiven een papegaaienziekte met zich meebrengen, ook wel psittacose genoemd. Dat bestaat uit chlamydia psittaci-bacterie genotype B, en dat is overdraagbaar van duif tot mens.

Wanneer je dit inademt, bijvoorbeeld via duivenpoep, kun je een longontsteking oplopen. Gelukkig komt dit tegenwoordig nog weinig voor, ondanks dat één op de twaalf duiven in Amsterdam deze bacterie bij zich draagt. In het geval dat je zo’n longontsteking via duivenpoep oploopt kan dit met een speciale antibiotica verholpen worden. Wel heb je hierbij een meldingsplicht omdat er een bronnenonderzoek moet worden verricht.

Cryptokokken inademen

Naast de papegaaienziekte dragen duiven ook nog andere ziektes met zich mee, waaronder cryptokokken. Ook dit kan via duivenpoep op mensen worden overgebracht en is daarmee gevaarlijk voor je gezondheid. Cryptokokken is een soort schimmel waar mensen cryptokokkose van kunnen krijgen. Wanneer je deze schimmel inademt, kun je last krijgen van een infectie in je longen en huid. In zeldzame gevallen verspreidt dit zich zelfs tot de hersenen. Gelukkig zijn mensen met een goede weerstand hier over het algemeen niet vatbaar voor. Het treft voornamelijk mensen die al andere aandoeningen of gezondheidsklachten hebben.

Lees ook: Hilarisch: duif krijgt boete voor te snel vliegen

Salmonella in duivenpoep

Ook de welbekende salmonella-bacterie is via duiven overdraagbaar. Bij duiven zorgt het onder andere voor kromme pootjes, maar voor de gezondheid mensen is de salmonella-variant in duivenpoep gelukkig niet zo gevaarlijk. De meeste mensen zullen via een duif dus geen salmonella oplopen.

Duivenpoep verwijderen

Hoewel de kans dus klein is dat je echt heel ziek wordt van duivenpoep, blijft het geen pretje als je het doelwit wordt. Zorg bij het schoonmaken - of het nou je haar, je kleding of je terrastegels zijn - dat je de duivenpoep niet inademt. Bedek dus je mond, bijvoorbeeld met een mondkapje, en was je handen grondig als duivenpoep hebt aangeraakt. Zeker als de duivenpoep al hard is geworden moet je oppassen. Wanneer je dit schoonmaakt of los krabt wordt het namelijk stoffig, waardoor je de deeltjes makkelijker inademt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden