null Beeld

Is donorpoep het nieuwe wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes?

Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van fecestransplantatie, beter bekend als het injecteren van patiënten met andermans gezonde poep. De methode lijkt goed te werken bij het bestrijden van infecties, die resistent zijn voor antibiotica. Maar hoe werkt het precies? En is donorpoep het nieuwe wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes?

Injecteren van donorpoep

Het injecteren van donorpoep gaat precies zo als je vermoedt dat het gaat. Een klein monster van gedoneerde, gezonde uitwerpselen wordt met een zoutoplossing vermengd. Daarna wordt dit in een spuit gezogen en vervolgens bij de patiënt ingebracht tijdens een colonoscopie. De ‘nieuwe’, nuttige bacteriën uit de transplantatie helpen om de balans in de verzwakte darm te herstellen. Hierdoor verdwijnen of verminderen de klachten. Behoorlijk heftig, maar het kan dus levens redden.

Poep tegen anorexia?

In Australië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt donorpoep al een tijdje gebruikt. En in China komen poeptransplantaties ook al eeuwen voor. Het Westen begint nu pas te wennen aan het idee, om gezonde uitwerpselen te injecteren bij een persoon met darmproblemen. Op onderzoeksniveau wordt er steeds vaker gekeken of een poeptransplantatie kan helpen bij anorexia, obesitas en andere ziekten.

Lees ook:

Zijn poeptransplantaties de nieuwe antibiotica?

Nederland is sceptisch

In Nederland komt fecestransplantatie nog maar weinig voor. Volgens maag- lever-, darmarts Peter Mensink komt dit, doordat er te weinig overtuigend onderzoek is gedaan, om dit op grote schaal toe te passen. ”Het zijn vooral veel privé-klinieken in het buitenland die het aanbieden. In Nederland wordt het alleen toegepast bij patiënten met een clostridium-infectie (C diff), die niet reageert op gebruikelijke therapie. Verder vind je fecestransplantatie in Nederland voorlopig alleen in onderzoeksverband. Dus geen reguliere behandelingen.”

Donorpoep wondermiddel?

C diff is een bacterie die gifstoffen aanmaakt, waarmee de darmwand wordt geïnfecteerd. Dit gaat vaak gepaard met koorts, buikpijn, diarree of buikkrampen. Besmettingen komen vaak in zorginstellingen voor, omdat hier veel vatbare patiënten leven. De sporen kunnen tegen hitte, bevriezing, droogte en alcohol en verspreiden zich via de patiënten zelf, maar ook via personeel, toiletten, beddengoed, meubilair en gebruiksvoorwerpen.

Volgens Mensink is een poeptransplantie nog niet bewezen effectief en daarom verre van een wondermiddel.

Bron: The Guardian | RIVM

Beeld: iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden