Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is deze nieuwe pil de mogelijke oplossing voor obesitas?

pil-overgewicht-obesitas.jpg

Goed nieuws voor alle mensen die lijden aan overgewicht. Afgelopen week is er op een Obesitas Congres in Schotland een nieuwe pil gepresenteerd die de kans op aanzienlijk gewichtsverlies bij obesitas patiënten verdubbelt.

Volgens de experts gaat het om een veilige en effectieve manier om gewichtsverlies te stimuleren bij mensen met een body mass index (BMI) van 25 of meer. Dit is het punt waarop men officieel kan spreken van overgewicht.

Succesvolle proef

Uit een proef onder 436 obesitas-patiënten bleek dat de pil de kans om vijf procent van het lichaamsgewicht te verliezen verdubbelde. De pil bestaat uit een capsule met gel die is gemaakt van cellulose en citroenzuur. Deze stoffen komen in veel voedingsmiddelen voor en bevatten geen calorieën. De pil is inmiddels in de VS goedgekeurd en er is inmiddels goedkeuring aangevraagd in de EU.

Vol gevoel

De pil bestaat uit een capsule die twintig minuten voor een maaltijd moet worden ingenomen. In de maag laat de capsule deeltjes vrij die vocht opnemen en daardoor opzwellen, waardoor je een vol gevoel krijgt. “De gel neemt ongeveer 250 ml van je maag in beslag, dat is ongeveer een kwart van je totale maaginhoud,” legt dokter Harry Leider, chief medical officer van Gelesis (het bedrijf dat de capsule maakt) uit. Wanneer je gaat eten zul je daardoor eerder verzadigd zijn, waardoor je sneller afvalt. Wanneer de deeltjes in de dikke darm terecht komen worden ze afgebroken door enzymen en blijft alleen het vocht over. “We zijn echt optimistisch dat miljoenen mensen hiervan zullen profiteren,” vertelt Harry Leider, chief medical officer van Gelesis, het bedrijf dat de capsule maakt.

Geen bijwerkingen

Volgens de deskundigen onderscheidt dit middel zich van andere afvalpillen door de bijzondere werkwijze en de effectiviteit. “De meeste middeltjes die op de markt zijn, zijn eetlustremmers of werken in op het eetlust-regulerend-systeem die altijd bijwerkingen hebben op het centrale zenuwstelsel. Voor deze capsule geldt dat niet. Die is alleen gericht op het geven van een voldaan gevoel en heeft dus geen effect op je zenuwstelsel,” aldus Hess.

Lees ook
Dit is hoe je moet sporten als je wilt afvallen

 

Bron|The Times, The Guardian
Beeld| iStock

Ook interessant