null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is de ene calorie (on)gezonder dan de andere calorie?

In bíjna alles wat we eten en drinken zitten calorieën, die ervoor zorgen dat ons lichaam energie krijgt. Om te bepalen of iets gezond is kijken we vaak naar de hoeveelheid in een product, maar zitten er ook nog verschillen tussen calorieën? Is de ene calorie (on)gezonder dan de andere?

Is een calorie uit een wortel bijvoorbeeld beter voor je lichaam dan de calorie uit een stuk worteltjestaart?

Calorieën

Voordat we naar de verschillen tussen calorieën kijken, staan we eerst even stil bij wat zo’n calorie eigenlijk is. Een calorie is de hoeveelheid energie die in een bepaald voedingsmiddel zit. Officieel worden calorieën gemeten in kilocalorieën, dat is waar de afkorting kcal vaak voor staat. Een kcal is officieel duizend calorieën, maar inmiddels gebruiken we die termen vooral door elkaar. Je lichaam gebruikt calorieën als een soort brandstof, net als je auto benzine nodig heeft om te blijven draaien. Je hebt calorieën nodig om in leven te blijven, want je lichaam gebruikt ze voor allerlei lichamelijke processen. Denk bijvoorbeeld aan het laten kloppen van je hart, of het verteren van eten. Maar ook door wandelen of sporten verbrand je calorieën.

Verschillen tussen calorieën

Verschillende voedingsstoffen bevatten allemaal een andere hoeveelheid calorieën. In een gram vet zitten negen calorieën, terwijl een gram koolhydraten vier calorieën bevat. Ook eiwit bevat vier calorieën per gram, terwijl vezels rond de twee kilocalorieën zitten.

We kijken vaak naar de hoeveelheid calorieën die er in een product zitten, maar moeten we ook nog kijken naar de bron van die calorieën? In principe niet, vertelt Patricia Schutte van het Voedingscentrum aan Radar. Voor je gewicht maakt het niet uit van welke voedingsstof die calorie komt. “Een calorie is een calorie. Daar zitten geen verschillen in, elke calorie telt', zegt ze. Feitelijk gezien zijn alle calorieën dus gelijk, maar toch werkt het niet zo simpel.

Lees ook:

Hetzelfde aantal calorieën, maar toch afvallen: zó zit dat

Afwisseling

Want hoewel er geen verschillen zijn tussen calorieën als het komt tot je gewicht, moet je voor een gezond dieet op meer letten dan de hoeveelheid calorieën alleen. Je moet namelijk van allerlei verschillende stoffen wat binnenkrijgen, omdat ze allemaal een andere invloed hebben op je hormonen, hongergevoel en verzadiging. Zo heb je sneller een verzadigd gevoel wanneer je eiwitten of vezels eet dan bij vetten en koolhydraten, waardoor je dus minder snel weer iets anders gaat snacken. Alcohol, wat zeven calorieën per gram bevat, kan er zelfs voor zorgen dat je meer trek krijgt. Indirect zitten er dus wél verschillen tussen calorieën, wat invloed kan hebben op je gewicht.

Lege calorieën

Daarnaast kun je op zogenaamde ‘lege calorieën’ niet lang gezond leven. Lege calorieën worden zo genoemd omdat ze naast een energiebron, geen andere voedingsstoffen leveren. Er zitten bijvoorbeeld geen vitaminen, mineralen of andere gezonde stoffen in. Denk bij lege calorieën bijvoorbeeld aan verzadigde vetzuren of suikers. “Honderd kcal is honderd kcal, maar een frikandel is natuurlijk wel een heel ander product dan een appel. Met een frikandel krijg je voor honderd kcal een dosis zout en verzadigd vet binnen, honderd kcal aan appel levert voedingsvezels en kalium”, vertelt Schutte. Afwisseling is en blijft belangrijk, dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 51 ligt nu in de winkel! Met deze week: kerstversiering van papier maken, een sterk sociaal netwerk opbouwen, december zónder extra kilo's, een interview met Trijntje Oosterhuis en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden