Er zijn de laatste tijd nogal wat dingen veranderd bij de apotheek. Zo krijg je soms medicijnen van een ander merk dan je gewend was en moet je betalen voor de uitleg. Hoe zit dat? Vijf vragen aan de apotheker.
1. Waarom ben ik verplicht te betalen voor de uitleg van de apotheker, ook als het om een herhaalrecept gaat? Apotheker Rikie Elling van apotheek Twekkelerveld in Enschede: “Bij medicijnen op recept betaal je niet alleen voor het medicijn, maar ook voor de daarbij behorende zorg van de apotheek. Dat bedrag is ongeveer zes euro en is bedoeld om de apothekerskosten te dekken. Voor die kosten doet de apotheek echt wel het een en ander: er is gecontroleerd of het recept, de sterkte, de dosering en de duur van behandeling juist zijn. En of je het medicijn veilig kunt gebruiken in combinatie met andere medicijnen. Het is een gemiddeld bedrag. Je betaalt het zowel voor dure als voor goedkope middelen. Bij heel goedkope middelen voelt dat soms wat wrang. Dan kan de apothekerstoeslag zes keer zo hoog zijn als de prijs van het medicijn. Sommige mensen worden daar boos over, maar het bedrag is door de zorgverzekeraar vastgesteld, niet door de apotheek.”
2. Maar soms betaal ik geen zes, maar twaalf euro. Waar is dat voor? “Als je voor de eerste keer een medicijn ophaalt of als het langer dan een jaar geleden is, betaal je iets meer: bij elkaar zo’n twaalf euro. Dat betaal je voor extra zorg die de apotheek verleent, bijvoorbeeld wanneer de apotheker met je huisarts overlegt. Daarnaast geeft de apothekersassistent mondelinge en schriftelijke uitleg over de werking en het gebruik van je medicijn. Ook deze kosten waren vroeger opgenomen in de gemiddelde prijs van geneesmiddelen.”
3. Vroeger deed de apotheek die check toch ook? Waarom hoefde ik het toen niet te betalen? “Klopt, vroeger voerden we die controles natuurlijk ook uit. Maar toen was het bedrag verwerkt in de prijs van je medicijnen. Vergelijk het met een brood dat je bij de bakker koopt. Daar betaal je ook voor de tijd die de bakker bezig is om je brood te wegen, te snijden en in te pakken. Die prijs zie je alleen niet apart terug op de rekening. Zo was het vroeger ook met deze zes euro. Je zag niet dat je dat bedrag betaalde, omdat het op de afrekening van de zorgverzekeraar stond, niet op de apotheeknota. Je betaalde het bijvoorbeeld vanuit je eigen risico. Nu hebben zorg verzekeraars het bedrag gesplitst op de nota. Daarmee wordt ten onrechte gesuggereerd dat dit nieuwe kosten zijn. Terwijl ze er dus altijd al waren. Ze zijn trouwens ook nog eens lager dan een paar jaar geleden.”
4. Hoe kan het dat je medicijnen krijgt van een ander merk dan je gewend bent? “Sinds een paar jaar is er sprake van een voorkeursbeleid als het gaat om medicijnen. Het beleid is door de zorgverzekeraars in het leven geroepen om zorg- en medicijnkosten te laten dalen. Op aandringen van de overheid schrijven artsen steeds vaker alleen een werkzame stof voor. Zo’n werkzame stof wordt door verschillende fabrikanten gemaakt en geleverd. Hetzelfde middel is dan verkrijgbaar onder verschillende merknamen. Verzekeraars vergoeden meestal niet al die verschillende merken, maar kiezen een voorkeursmerk uit de groep geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof. Wat het voorkeursmerk is, wordt in grote mate bepaald door de kosten van het geneesmiddel.”
5. Mag je een ander middel kiezen dan het voorkeursmerk van de verzekeraar? “In principe vergoedt de zorgverzekeraar alleen het voorkeursmerk. Behalve wanneer er sprake is van ‘medische noodzaak’ (MN). Bijvoorbeeld als je niet goed tegen bepaalde hulpstoffen kunt. Dat kan onder andere voorkomen bij sommige maagmiddelen. In dat geval zet de huisarts ‘MN’ op het recept, zodat de apotheker weet dat hij niet het voorkeursmerk moet geven. Zelf overleggen over alternatieven met de apotheker mag wel. Maar wanneer er geen medische noodzaak is, moet je dit geneesmiddel volledig zelf betalen. Het is niet mogelijk het verschil bij te betalen tussen het aangewezen middel en een duurder middel. Dat is van overheidswege zo bepaald. De apotheker kan er dus niets aan veranderen.”
Kijk voor meer informatie op apotheek.nl.
Tekst | Dorien Dijkhuis
Beeld | iStock
Dit is een fragment uit het artikel Jazeker de apotheker (13 vragen aan de apotheker) in Margriet 2017-36. Deze editie kun je nabestellen via magazine.nl.