null Beeld

Is dagelijks sporten wel echt zo gezond? Sportarts legt uit

Dat sporten goed voor je gezondheid is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Nu houden de meeste mensen het bij twee à drie keer per week, maar je hebt ook mensen die elke dag naar de sportschool gaan. Is dit eigenlijk nog wel gezond?

De site HLN vroeg het aan sportarts Kris Peeters. Zijn mening? Sporten is hartstikke goed, maar je kunt ook te ver gaan…

Realistisch zijn

“Kiezen voor een sportieve levensstijl is uiteraard een goede zaak. Drie à vier keer per week sporten is ideaal. We merken dat steeds meer mensen de lat hoger leggen. Met extreme sporten is niets mis, op voorwaarde dat je het verantwoord aanpakt,” aldus Peeters. “Wie nog nooit gewandeld heeft, moet niet meteen twintig kilometer gaan stappen. En wie nooit gelopen heeft, kan beter niet meteen van een marathon dromen.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Evenwicht herstellen

Als je nog nooit een marathon hebt gelopen, dan moet je volgens Peeters al snel een jaar trainen mét goede begeleiding. “Te vaak zie ik mensen slecht voorbereid aan zo’n challenge beginnen. Lopen is één van de sporten die je lichaam het meest belasten. Het draait bij duurlopen niet alleen om conditie. Je moet ook sterk genoeg zijn. Doordat duursporters bepaalde spiergroepen meer gebruiken, ontstaat er een onevenwicht. Daarom is het belangrijk dat je met krachttraining werkt aan die spiergroepen die je minder gebruikt. Zo herstel je het evenwicht en verlaagt je risico op blessures.”

Hoe vaak sporten?

Maar ongeacht wat je streefdoel is, volgens Peeters is het nooit verstandig om elke dag te gaan sporten. “Je lichaam heeft minstens één rustdag nodig. Zes keer per week trainen kan, op voorwaarde dat je het doordacht aanpakt en rustige en intensieve trainingen met elkaar afwisselt. Wie elke dag alles geeft, vraagt om problemen. Je lichaam heeft grenzen. Die kan je met krachttraining wel wat verleggen, maar niet tot in het oneindige.”

Bron | HLN

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden