null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Is bijna de helft van alle kankergevallen misschien te voorkomen?

Kanker ontstaat vaak door domme pech. Maar een nieuwe Amerikaanse studie toont aan dat we meer invloed op de ziekte hebben dan je misschien zou denken. Ruim veertig procent van alle kankergevallen kan volgens de onderzoekers mogelijk worden voorkomen door de keuzes die we dagelijks maken. 

Voor hun studie bekeken onderzoekers van de American Cancer Society hoe vaak kanker voorkomt en hoeveel mensen eraan overlijden. Ze zagen toen dat 42 procent van alle kankergevallen in de Verenigde Staten én bijna de helft van alle kankersterfte is toe te schrijven aan risicofactoren zoals (mee)roken, zwaar overgewicht, alcoholgebruik en ongezonde eetgewoontes. Allemaal factoren waarop we invloed op kunnen hebben, meldt abc News.

Overgewicht bij vrouwen extra groot risco

Van alle risicofactoren maakt sigarettenrook veruit de meeste kankerslachtoffers. Zwaar overgewicht staat op de tweede plaats, gevolgd door alcoholgebruik, uv-straling en weinig lichaamsbeweging. Ook het eten van te weinig groente en fruit is een risicofactor. Opvallend genoeg veroorzaakt zwaar overgewicht twee keer zo vaak kanker bij vrouwen dan bij mannen.

Misschien nog méér kanker te voorkomen

Volgens de onderzoekers zijn de studieresultaten een indicatie dat een deel van de kankergevallen zou kunnen worden voorkomen door een gezondere levensstijl. Ze geloven zelfs dat de genoemde percentages in hun studie aan de voorzichtige kant zijn - in werkelijkheid zouden volgens hen nog méér kankerslachtoffers kunnen worden voorkomen door 'simpele gedragsveranderingen'.

Lees ook

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden