Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is azijn goed voor de lijn?

is-azijn-goed-voor-de-lijn.jpg

Van het zuur in appelazijn en citroensap wordt gezegd dat het de spijsvertering en de vetverbranding stimuleert. Maar daar klopt volgens wetenschappers niets van. Sterker nog, je zou er eerder dikker van worden.

Zweer jij elke ochtend bij een glas lauwwarm water met citroensap, omdat je denkt dat het goed is voor de lijn? En heb je het appelazijndieet al eens uitgeprobeerd, omdat azijn de honger zou stillen? Helaas, om die redenen kun je het beter laten.

Azijn lijkt op alcohol

“Allemaal luchtfietserij,” zegt Sander Kersten, hoogleraar Voeding, Metabolisme en Genomics van Wageningen University (WUR). “Azijn lijkt erg op alcohol en wordt op dezelfde manier in ons lichaam omgezet in energie.”

Lichaamseigen zuur

Dat zit zo: azijn heeft dezelfde werking als acetaat, een lichaamseigen stof die onder andere vrijkomt bij het verteren van vezels in de dikke darm. Deze stof wordt vervolgens omgezet in energie. Wist je trouwens dat koeien meer dan de helft van alles wat ze eten omzetten in azijnzuur, om daar vervolgens hun energie uit te halen? Nu lijkt een mensenlijf meer op dat van een varken, maar het toont wel aan waar dat azijnzuur uiteindelijk toe leidt. Kersten: “En we weten allemaal wat er gebeurt als je meer energie binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft: dan word je dikker.”

Geen azijn meer in de sladressing?

Van azijn zou je dus eerder dichtgroeien dan dat je ervan zou afvallen. Maar voor de kleine hoeveelheden die we in onze sladressing gebruiken, hoeven we volgens de hoogleraar Voeding niet te vrezen. “Ten eerste is dit azijn vaak verdund en ten tweede gebruiken we altijd maar een beperkte hoeveelheid. De meeste calorieën in sladressing zitten in de plantaardige olie.”

Citroensap: voornamelijk fruitsuikers

Maar hoe zit het dan met vers citroensap? Dit zou toch boordevol vitamine C zitten en de spijsvertering en zelfs je vetverbranding stimuleren? Allemaal lariekoek, aldus de voedingsspecialist. “Ik vraag me continu af hoe dit soort verhalen de wereld in komen. Je vertering wordt er niet aantoonbaar door beïnvloed en je krijgt voornamelijk fruitsuikers binnen. Maar als mensen het idee hebben dat ze er beter van op gewicht blijven, moeten ze het vooral drinken. Kwaad kan het niet. Alleen voor je tanden is het absoluut niet goed, omdat het zuur je glazuur week maakt. Daarom kun je beter niet meteen je tanden poetsen nadat je vruchtensap hebt gedronken.”

Fruitzuren doen misschien wel íets

Toch is het verhaal dat fruitzuur de honger zou stillen, zo gek bedacht nog niet, aldus de hoogleraar Voeding. “Het zou best kunnen dat, behalve vezels, ook de zuren in appels, citroenen en ander fruit een verzadigend effect hebben. We weten nog lang niet alles over hoe groentes en fruit precies in ons lichaam werken. Maar één ding weten we wel zeker: het is het gezondst om een héle vrucht te eten.”

En wat betreft de vitamine C? Daarvoor kunnen we beter een sinaasappel eten dan een citroen, adviseert Kersten.

 

 

 

Ook interessant