null Beeld

Invriezen? Bacteriën blijven gewoon leven

Door voedsel in te vriezen, blijft het veel langer houdbaar. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijven de meeste bacteriën gewoon leven. Om daarna nog sneller hun genadeslag te slaan...

Invriezen stopt de vermenigvuldiging van bacteriën in je eten. Hierdoor is je voedsel veel langer houdbaar, wat invriezen zo ideaal maakt. Maar belangrijk om te weten, is dat bacteriën niet doodgaan. De van nature aanwezige bacteriën kunnen de 'vriesbewaring' grotendeels overleven. Dus tijdens en na het ontdooien gaan ze vrolijk verder waar ze gebleven waren!

Verzwakte verdediging

En dit keer kunnen hun troepen nog meer schade aanrichten dan daarvoor. Het invriezen heeft de verdedigingsmuren van je voedsel namelijk dermate verzwakt, dat de overlevende bacteriën en andere ziekteverwekkers overal makkelijker bij kunnen komen en sneller voor bederf kunnen zorgen. "Dit komt doordat de celstructuur van het voedsel is beschadigd door de ijsvorming tijdens het invriezen," weet levensmiddelentechnoloog Erik Esveld van Wageningen UR. Vooral groentes zijn hier gevoelig voor, omdat deze relatief veel vocht bevatten.

Opnieuw invriezen: link

Vanwege hun verzwakte verdediging wordt het dus ook sterk afgeraden om producten na het ontdooien opnieuw in te vriezen. Bij de tweede keer ontdooien hebben bacteriën namelijk nóg meer kans en ligt het gevaar van een voedselvergiftiging op de loer.

Hoe te ontdooien?

De beste ontdooistrategie is dan ook om je tegenstanders zo veel mogelijk te vertragen. En wat was ook alweer hun zwakke plek? Juist: ze houden niet van kou. Ontdooi je producten daarom bij voorkeur onder in de koelkast. Weinig tijd? Kies dan voor de magnetron en bereid het direct na ontdooien.

Invriestips

Stel de temperatuur van de vriezer in op ten minste -18 °C.

Doe niet te veel producten tegelijk in de vriezer.

Vries eten in kleine porties in. Dan bevriest het sneller, waardoor het minder vocht verliest en de smaak beter behouden blijft. Esveld: "Kleine porties voorkomen ook dat bacteriën tijdens het ontdooien kunnen toeslaan aan de buitenkant van het product, dat eerder is opgewarmd en ontdooid dan de binnenkant."

Appels langer bewaren? Stop ze in de vriezer!

11 producten die je beter niet in de koelkast kunt bewaren

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden