Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Welke invloed heeft de winterse kou op het hart?

invloed-kou-op-hart.png

Het winterse weer heeft niet alleen koude handen en oren tot gevolg, ook heeft het invloed op onze hart- en bloedvaten. Cardiologe Janneke Wittekoek legt uit wat het met ons hart doet.

Winterse kou en het hart

“Fysiologisch gezien zijn wij tropische dieren. De naakte mens heeft gemiddeld een buitentemperatuur nodig van circa 25 graden Celsius om zich comfortabel te voelen. Gezonde mensen zijn prima in staat om hun lichaamstemperatuur goed te reguleren. Blootstelling aan winterse kou leidt direct tot vaatstress door verandering in de bloeddruk en vaatvernauwing. Het bloed wordt dikker doordat er meer rode bloedlichaampjes worden gevormd, en het cholesterolgehalte stijgt onder invloed van kou. Daarnaast kan extreme kou aanleiding geven tot spasmen van de kransslagaderen. Bij mensen die vernauwde vaten hebben als gevolg van aderverkalking kan winterse kou in extreme gevallen leiden tot een hartinfarct. Het is dus belangrijk om je lichaam goed warm te houden.”

Griep en het hart

Maar hoe zit het met de griep? “Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen een acute luchtweginfectie en het optreden van een hartinfarct. Hieruit is naar voren gekomen dat infecties met het zogenoemde influenzavirus, ook wel het ‘gewone’ griepvirus genoemd, een sterk verband hebben met het optreden van hartinfarcten. Onderzoek bij patiënten met in het hart vastgestelde atherosclerose (ook wel aderverkalking genoemd) wijst uit dat de griepprik samenhangt met een lagere kans op het krijgen van een nieuw hartinfarct.

Atherosclerose is een ziekte die wordt gekenmerkt door het ophopen van cholesterol in de vaatwanden van de slagaders. Het cholesterol hoopt zich bij voorkeur op in vaatwanden die beschadigd zijn. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een chronisch verhoogde bloeddruk, een hoog suikergehalte in het bloed zoals bij diabetes of blootstelling aan nicotine. Door al deze factoren ontstaan er als het ware kleine gaatjes in de vaatwanden waar het cholesterol zich dan in nestelt. Deze cholesterolophoping in de beschadigde vaatwanden noemen we ‘plaques’. Als een plaque groot genoeg is, wordt de bloeddoorstroming belemmerd en ontstaan er klachten. Als een slagader rond het hart totaal wordt afgesloten is er sprake van een hartinfarct.”

Griepprik

“Nu weer terug naar de griep. Acute luchtweginfecties en griep veroorzaken een enorme productie van ontstekingsstoffen in het lichaam. Deze ontstekingsreactie heeft een direct effect op de plaques in de vaatwanden en leidt ook tot een activering van de bloedstolling. De plaque kan hierdoor instabiel worden en inscheuren waardoor het bloedvat geheel geblokkeerd raakt, wat leidt tot een hartinfarct. Sinds de introductie van de griepprik is er een afname in het optreden van een acuut hartinfarct.”

Over Janneke Wittekoek
Janneke Wittekoek is cardiologe, gezondheidswetenschapper, en oprichtster van de HeartLife klinieken in Utrecht. Zij is gespecialiseerd in preventie van hart- en vaatziektes. Daarnaast heeft zij een bijzondere interesse in het vrouwenhart en is zij actief in de werkgroep Hart voor vrouwen van de Nederlandse Hartstichting. Zij is ook te zien op tv in het medisch infotainment programma Je lijf je leven van RTL.

Ook interessant