Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De wintervagina: heeft de kou echt invloed op je vagina?

invloed-winter-vagina.jpg

Het wordt buiten weer steeds kouder. Dat merk je niet alleen aan de temperatuur, een droge huid en statisch haar, maar volgens sommigen heeft de winter ook invloed op je vagina. Deze zou hierdoor behoorlijk kunnen uitdrogen en daar is zelfs een term voor: de wintervagina. Maar klopt deze bewering wel? 

We leggen het je uit.  

De invloed van de winter op je vagina

Dat je last kunt krijgen van een drogere huid in de winter, dat is vast geen geheim. Maar sommige mensen beweren dat je dat effect ook kunt merken rondom je vagina. Doordat we in de winter de verwarming hoger zetten, het liefst heet douchen en dikkere kleding in allerlei laagjes dragen, zou dit invloed hebben op je vagina. Dit zou ‘m namelijk droger maken. En dat uitdrogen van de vagina wordt daarom ook wel een wintervagina genoemd. Maar klopt dat wel? 

Aan Glamour legt cosmetisch arts Shirin Lakhani uit dat de vagina van nature vochtig wordt gehouden door vloeistoffen. Je hormoonspiegels en bloedcirculatie hebben invloed op dit proces. Hoewel temperatuur hier volgens Lakhani wel invloed op kan hebben, is het koud weer daarmee niet voldoende om voor een droge vagina te zorgen. Daarnaast heeft je vagina een heel eigen micro-ecosysteem, dat bestaat uit miljarden microben, die alles reguleert en je beschermt tegen infecties. 

De wintervagina bestaat niet 

Ook gynaecoloog Jen Gunter legt uit dat je je in de winter geen extra zorgen hoeft te maken over je vagina, omdat de buitenlucht daar geen effect op heeft. En ook dermatoloog Menno Gaastra legde eerder aan Editie NL al uit dat de term wintervagina onzin is. In de winter kan je huid inderdaad wat droger worden, maar bij je vagina blijft er eigenlijk altijd voldoende vocht achter. Omdat we naast gewone kleding om onze geslachtdelen ook nog ondergoed dragen, wordt het vocht daar juist veel beter vastgehouden, dan bijvoorbeeld op het deel van de huid dat je blootstelt aan de kou. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. 

Lees ook: Dít gebeurt er allemaal met je vagina naarmate je ouder wordt

Tips tegen een droge vagina

Hoewel de winter er weinig invloed op heeft, kun je natuurlijk wel door andere oorzaken last hebben van een droge vagina. Om de klachten zoveel mogelijk te verminderen, kunnen de volgende tips helpen:

  • Draag geen strak ondergoed of (te) strakke kleren
  • Gebruik geen zeep of douchegel bij je vagina, lauwwarm water is voldoende
  • Gebruik glijmiddel bij het vrijen 
  • Vermijd (geparfumeerde) tampons, vochtig toiletpapier en geparfumeerde inlegkruisjes of maandverband 

Bron | Glamour, Editie NL, Cycle
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant