Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 verrassende manieren waarop rommel je hersenen beïnvloedt

rommel-hersenen-invloed.jpg

Het wordt vaak gezegd: een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. En uit verschillende onderzoeken blijkt dat écht zo te zijn.

Rommel blijkt een grote invloed te hebben op de werking van onze hersenen, op verschillende manieren. Margriet zet ze voor je op een rijtje.

1. Te veel stimuli

Wanneer er veel gebeurt in je gezichtsveld, hebben je hersenen het zwaar te verduren. Je ogen moeten immers een hoop waarnemen én verwerken, en dat kost de nodige moeite. “Rommel bombardeert als het ware de geest met overbodige stimuli, waardoor je bewustzijn overuren draait,” legt de Britse psychologe Sherrie Bourg Carter uit aan Psychology Today. “Daarnaast is je brein onnodig bezig met informatie die eigenlijk niet zo belangrijk is.”

2. Meer rommel = meer stress

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die in rommelige huizen wonen vaak kampen met een hoger cortisolgehalte in hun lichaam. Cortsiol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Door die rommel om hen heen blijft het cortisolniveau ook ’s nachts hoog, terwijl het dan normaal gesproken hoort te dalen. Dit zou zowel invloed hebben op het humeur van de vrouwen zelf als op dat van hun partners. En op hun relatie.

3. Minder betrouwbaar oordeel

Internationale onderzoekers hebben jaren geleden ontdekt dat je een minder goed en eerlijk oordeel zou kunnen vormen wanneer je je in een rommelige ruimte bevindt. Volgens de knappe koppen zou je minder goed in staat zijn om juiste beslissingen te nemen en zelfverzekerder zijn dan eigenlijk zou moeten. Door alle troep om je heen ben je minder goed in staat om na te denken.

4. Je cognitieve geheugen wordt aangetast

Als je veel verschillende spullen om je heen ziet, worden je hersenen veel verschillende kanten uitgestuurd. De kans is namelijk groot dat je bij alles denkt: moet ik dit weggooien, opruimen of nu meteen gebruiken? Die drukte in je hoofd kan je cognitieve geheugen aantasten. Te veel afleiding in het visuele gedeelte van je brein is lastig te onderscheiden. En dat maakt je geheugen zwakker, zo blijkt uit eerder onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Health. Door dit alles wordt het nemen van beslissingen lastiger. Het kost ook meer moeite je aandacht bij zaken te houden.

5. Impulsieve acties

Doe je een hoop impulsieve aankopen en lijkt letterlijk álles wat je online tegenkomt broodnodig om te hebben? Je omgeving zou de boosdoener kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen die leven tussen rommel vaker overstag gaan wat betreft impulsaankopen dan mensen die een opgeruimd en net huis hebben. Dat maakt een opgeruimd huis dus niet alleen beter voor je brein maar óók voor je portemonnee.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | bustle.com
Beeld | iStock

Ook interessant