Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

 Deze invloed kan veel tv kijken op je gebit hebben

tv-kijken-invloed-gebit-margriet.jpg

Televisiereclames hebben veel invloed op de producten die in de supermarkt in ons boodschappenkarretje belanden. Maar helaas zijn dit vooral veel suikerrijke, vette of zoute producten. En dat déze niet bepaald gezond voor ons zijn, hoeven we je vast niet meer te vertellen.

Maar niet alleen hebben deze reclames een negatief effect op het cijfer dat de weegschaal aanwijst. Ook ons gebit heeft ernstig onder al die advertenties te lijden. Braziliaanse wetenschappers stellen zelfs dat televisiereclames verantwoordelijk zijn voor tandproblemen bij kinderen.

Onderzoek bij kinderen

Braziliaanse onderzoekers besloten een proef uit te voeren onder 545 twaalfjarige kinderen uit de Braziliaanse stad Bélem. Allereerst lieten ze het gebit van alle kinderen grondig controleren door een tandarts. Het gebit werd beoordeeld aan de hand van de mate van tandplak, tandbederf en eventuele gaatjes. Daarna werd de kinderen gevraagd om een vragenlijst in te vullen over hun kijkgedrag. Ook werd gevraagd naar de de mate waarin ze suikerrijke voedingsmiddelen en dranken namen en of ze deze ongezonde voedingsmiddelen vooral voor, tijdens of na het kijken namen.

Invloed op gebit

De resultaten toonden aan dat 53 procent van de kinderen die meer dan 90 minuten per dag televisie keken, een vorm van cariës had. Bij de kinderen die minder dan 90 minuten keken was dit slechts 14 procent. De kinderen die veelvuldig gebruik maakten van de kijkbuis hadden aten 33 procent meer voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte. Een ruime meerderheid (72 procent) van de ouders gaf aan dat ze de producten in huis haalden nadat hun kinderen deze voedingsmiddelen op televisie hadden gezien.

Verboden reclame

Het Braziliaanse onderzoek is niet het eerste dat een verband legt tussen de gezondheid van ons gebit en de invloed van televisie. De invloed van reclame van voedingsmiddelen en dranken met een hoog suikergehalte is reeds door tal van onderzoeken aangetoond. Over de hele wereld wordt daarom steeds meer actie ondernomen om deze trend te bestrijden. In Singapore is het op alle grote nationale mediaplatformen verboden om reclame te maken voor suikerrijke dranken.

Lees ook
Waarom stress heel slecht is voor de gezondheid van je mond

Bron | Dental Tribune
Beeld | iStock

Ook interessant