Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zoveel invloed hebben je ogen op je slaapkwaliteit

invloed-ogen-slaapkwaliteit.jpg

Heb je vaak last van droge ogen? Je verwacht het misschien niet, maar dat zou te maken kunnen hebben met je nachtrust. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je ogen invloed hebben op je slaapkwaliteit. We leggen je uit hoe dat zit. 

Er zijn vooral drie gewoontes die je beter kunt afleren om je ooggezondheid én je slaapkwaliteit te verbeteren. 

De invloed van je ogen op je slaapkwaliteit 

Uit een onderzoek onder 70.000 Nederlanders bleek dat een slechte ooggezondheid kan worden gekoppeld aan een slechte nachtrust. En andersom zorgt een goede nachtrust juist weer voor een betere ooggezondheid. Uit het onderzoek bleek vooral dat er bij de deelnemers met droge ogen sprake was van een verminderde slaapkwaliteit. Bijna één op de twee personen met symptomen van droge ogen had vaak of constant te maken met een slechte slaapkwaliteit. Ook de slaapkwantiteit was slechter bij deze groep mensen en zij hadden vaker last van slaapstoornissen. 

Déze gewoontes kun je beter afleren 

Aan Well + Good legt optometrist Jennifer Chinn uit dat er een drietal gewoontes zijn die je het beste kunt afleren om je ogen zo gezond mogelijk te houden en daarmee ook je slaapkwaliteit te verbeteren, namelijk:

  • ’s Avonds op je telefoon kijken 

Volgens Chinn kan de overmatige blootstelling aan blauw licht dat van je telefoon komt je biologische klok en melatonineproductie verstoren. Hierdoor duurt het langer voordat je in slaap valt. Daarnaast kan te veel naar blauw licht uit je scherm kijken volgens onderzoek schade aan je netvlies veroorzaken. Hierdoor kun je sneller last krijgen van oogaandoeningen. Als laatste kun je ook sneller last krijgen van droge ogen wanneer je lang naar een scherm tuurt, omdat je minder knippert. 

Kun je het toch niet laten om ’s avonds op je telefoon te kijken? Zorg dan dat je niet langer dan 20 minuten achterelkaar naar het scherm kijkt. Houd je scherm niet te dicht bij je gezicht en zet de nachtmodus van je telefoon aan, zodat er minder blauw licht van af komt. Zorg ook dat er voldoende licht om je heen is, dus kijk niet in een te donkere ruimte naar je scherm. Je kunt eventueel ook een speciale blauwlichtbril aanschaffen, om het licht te blokkeren. Probeer als laatste om bewust wat vaker met je ogen te knipperen om ze vochtig te houden. 

  • Contactlenzen te lang dragen 

Een tweede fout is dat mensen in slaap vallen met hun contactlenzen nog in. Dit kan volgens Chinn de gezondheid van je ogen aantasten. Je ogen hebben namelijk de tijd nodig om zuurstof op te nemen en je contactlenzen verminderen die toevoer. Hierdoor kun je sneller last krijgen van droge ogen, wat weer invloed heeft op een slechtere slaapkwaliteit. Ook kun je door met je lenzen in te slapen sneller last krijgen van ooginfecties en ontstekingen. Doe ze dus altijd uit. Daarnaast is het verstandig om je lenzen op tijd te verwisselen. Draag maandlenzen bijvoorbeeld echt niet langer dan één maand. Ook is het goed om je lenzen regelmatig af te wisselen voor een bril om je ogen van genoeg zuurstof te blijven voorzien. Over het algemeen geldt het advies om je lenzen niet langer dan 12 uur op een dag te dragen. 

Lees ook: Bij déze symptomen is het tijd voor een bezoekje aan de oogarts

  • Je make-up er niet afhalen 

Als laatste is het belangrijk om je make-up er echt elke avond af te halen. Al die producten kunnen zich namelijk ophopen en dat kan weer invloed hebben op je oogklieren. Hierdoor kun je sneller last krijgen van droge ogen, irritatie en ooginfecties.

Bron | Well + Good, Pearle, Oogzorg, 123Lens, Specavers
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant