Gezondheid

Wow: zoveel invloed hebben negatieve gedachten op je immuunsysteem

immuunsysteem.jpg

Heb je last van een winterdepressie? Grote kans dat je dan ook sneller verkouden bent. Andersom hebben zieke mensen ook eerder de neiging om depressief te worden.

Uit onderzoek blijkt nu namelijk dat er een sterk verband is tussen je immuunsysteem en de manier waarop je in het leven staat.

Gevoelens versus immuunsysteem

Dokter Esther Sternberg schreef een boek over de samenhang tussen lichaam en geest. “De delen van de hersenen die de stressreacties regelen, spelen ook een belangrijke rol bij de vatbaarheid voor gewrichtsaandoeningen zoals Atritis. Veel van de hersenverbindingen en moleculen die ten grondslag liggen aan psychologische reacties en ontstekingsziekten zijn hetzelfde. Daardoor gaat de aanleg voor de ene ziekte vaak hand in hand met aanleg voor de andere.”

Stress maakt vatbaar voor griep

De American Psychological Association deed al eerder onderzoek naar deze samenhang. Hierin werden 217 mensen ondervraagd over hun stressniveau. Ook is hun speeksel onderzocht. Daaruit bleek dat mensen met een lage eigenwaarde vaker een lager gehalte van immunoglobine-A hadden wat hen vatbaarder maakt voor luchtweginfecties.

Griepprik? Denk aan iets positiefs

In een ander onderzoek dat verscheen in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ werd aan 270 respondenten voorafgaand aan de griepprik gevraagd om aan iets vrolijks of iets droevigs te denken. Vervolgens werden ze zes maanden gevolgd. De groep met het beste immuunsysteem was gelijk aan de groep met het de grootste activiteit op de plek in de hersenen die in verband wordt gebracht met positieve gedachten.

Bron| Welingelichte Kringen
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant