Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó zorgt koffie ervoor dat je zoete smaken minder proeft

zo-zorgt-koffie-ervoor-dat-je-zoete-smaken-minder-proeft.jpg

Uit onderzoek blijkt dat koffieliefhebbers dagelijks vijf kopjes koffie kunnen drinken zonder dat het schadelijk is voor de gezondheid. Toch blijkt dat het drinken van koffie wel invloed heeft op het proeven van zoete smaken.

Je hersenen herkenen suiker anders, waardoor je het minder goed proeft.

Invloed koffie op zoete smaken

Women’s Health dook in het onderzoek van de Amerikaanse Cornell University. Uit dit onderzoek blijkt dat de cafeïne in koffie werkt op de adenosine-receptoren in je hersenen. Deze receptoren zorgen ervoor dat je je ontspannen en slaperig voelt. Wanneer je genoeg cafeïne hebt gehad, geven deze receptoren geen signalen meer af waardoor jij je juist alert en wakker voelt. Ook blijkt dat wanneer je na het drinken van cafeïne iets eet, dit niet hetzelfde smaakt als wanneer je van tevoren geen koffie had gedronken.

Onderzoek

Assistent-onderzoeker Robin Dando werkte mee aan het onderzoek en vertelt dat er 107 respondenten verdeeld werden in twee groepen. De ene groep kreeg een kopje décafé met een beetje suiker en de andere groep kreeg een kopje koffie met 200 milligram cafeïne en ook een beetje suiker.

Lees ook:
4x zó kun je je dagelijkse kopje koffie lekkerder, maar ook gezonder maken

De deelnemers uit de groep die koffie dronken met 200 milligram cafeïne beoordeelden hun kopje minder zoet dan de groep die décafé had gedronken. Volgens andere onderzoeken is het om deze reden ook nog eens waarschijnlijker dat je meer trek krijgt in zoetigheid als je koffie hebt gedronken.

Geur

Daarnaast ontdekten de onderzoekers nog iets over de geur van koffie. Dando vertelt dat we door de geur, de smaak en het drinken van koffie een alert gevoel krijgen. Of er nou wel of geen cafeïne in zat, dat merkten de respondenten niet. Wel gaven ze aan zich alert te voelen, waardoor er dus sprake is van een placebo-effect.

Nu we meer thuiszitten en thuiswerken zijn we ook meer koffie gaan drinken. Goed om je te realiseren dus dat je zin in zoetigheid ook dáár vandaan kan komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Women’s Health
Beeld | Getty Images

Ook interessant