Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wil jij je lokken verven? Dít is de invloed van haarverf op je gezondheid

wil-jij-je-lokken-verven-dit-is-de-invloed-van-haarverf-op-je-gezondheid.jpg

Veel vrouwen verven om de paar weken hun haar om de grijze lokken te verbloemen. Of omdat ze na jaren ineens een verfrissende coupe willen.

Maar hoe schadelijk is haarverf eigenlijk voor je gezondheid?

Chemische stoffen in haarverf

Het is algemeen bekend dat de meeste soorten haarverf veel chemische stoffen bevatten. En dat laatste roept bij veel mensen toch wat onrust op als het gaat om hun gezondheid. Gelukkig kunnen we je vertellen dat je van de meeste soorten haarverf niet ziek kan worden als je ze op de juiste manier gebruikt. Maar dat wel niet per se zeggen dat het ook heel goed is voor je haar.

Chemische reactie

Wanneer je je haar verft, moet het namelijk eerst worden ontkleurd. “Dat gebeurt met waterstofdioxide, een chemische stof die de structuur van haar en hoofdhuid aantast”, legt Dylan Kok, tricholoog (haarspecialist) bij de Haarkliniek van het Erasmus Medisch Centrum uit. “De haarschubben die aan de buitenkant van het haar zitten moeten gesloten zijn, maar waterstofperoxide zorgt ervoor dat ze juist opengaan.” En laat dat er nou voor zorgen dat je haar droog, dof en (uiteindelijk) dunner wordt. Daarnaast kun je, als je gevoelig bent voor de chemische stoffen, last krijgen van allergische reacties zoals jeuk en huidirritatie.

Onherstelbare schade

Bovendien breekt je haar sneller af en gaat het op den duur langzamer groeien. En dat komt niet alleen door de haarschubben. Ook de haarcellen, die onder de hoofdhuid zitten, raken door het verven beschadigd. “De haren die uit deze haarcellen groeien zijn verzwakt en minder gezond, dat kun je vervolgens niet meer zelf herstellen.”

Bewuste keuze

Toch zijn volgens Kok niet alle varianten haarverf even slecht. Daarnaast maakt ook het aantal keren dat je je haar verft een groot verschil. Hoe langer je je haar verft, hoe meer kans op beschadigingen. Maar zelfs bij een keertje verven gaan de schubben openstaan en kun je droog en pluizig haar krijgen”, zegt de haarspecialist. Overigens maakt regelmatig verven de kans op een allergische reactie niet groter. Als je na meerdere keren verven geen allergische reacties krijgt, dan heb je er blijkbaar geen aanleg voor.” Wil je toch je haar verven? Dan kies je volgens Kok het beste voor natuurlijke varianten zoals henna óf producten met minder dan vijf procent waterstofdioxide en ammoniak. “Kies daarnaast voor een natuurlijke shampoo en was je haar ongeveer drie keer per week. Een goede shampoo kan de haarschubben gesloten houden en de hoofdhuid kalmeren.”

Lees ook
Volgens visagisten is déze kleur mascara helemaal terug van weggeweest

Bron| NU.nl
Beeld| iStock

Ook interessant