Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze invloed kunnen onze darmen hebben op onze emoties

onderzoek-darmen-brein.jpg

Voel je je de laatste tijd wat gestrest, maar heb je geen idee hoe dit komt? Je darmen zouden weleens de ‘boosdoener’ kunnen zijn. Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er een mogelijk verband is tussen het ontstaan van stress-gerelateerde klachten en de samenstelling van onze darmflora.

Wetenschappers van Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP) deden onderzoek naar de biologische interacties tussen de hersenen en het darmkanaal bij ratten. Ze ontdekten dat de samenstelling van de darmflora veranderde wanneer de ratten last hadden van sociale stress. Vervolgens transplanteerden de onderzoekers deze darmbacteriën bij de niet-gestreste ratten. Wat bleek? De voorheen blije ratten gingen eveneens stressvol gedrag vertonen.

Verschillende stressreacties

Volgens neuroloog en onderzoeksleider Seema Bhatnagar reageren ratten (net als mensen) verschillend op stresssituaties. De onderzoekers deden daarom verschillende proeven met de ratten om te kijken welke sterk reageerden in stressvolle situaties en welke passief passief reageerden. Of dit bij mensen ook zo is, is echter nog niet bewezen.

Ons tweede brein

Wetenschappers vermoeden al langer dat ons darmstelsel en onze hersenen elkaar beïnvloeden. Niet voor niets worden onze darmen door wetenschappers ook wel ‘ons tweede brein’ genoemd. De biljoenen bacteriën, virussen en schimmels die samen onze darmflora worden genoemd, blijken niet alleen te helpen bij het verteren van ons voedsel.

Verband met depressie

Uit eerder onderzoek bleek al dat er een verband is tussen onze darmflora en depressie. Mensen die bepaalde darmbacteriën niet hebben, hebben bijvoorbeeld een grotere kans om depressief te zijn. Ook patiënten met andere psychiatrische stoornissen hebben vaak een andere samenstelling van bacteriën in hun darmflora dan gezonde mensen.

“We weten dat er een verband is, maar niet wat de verandering in de darmflora veroorzaakt. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat iemand die lijdt aan een depressie anders eet, waardoor de samenstelling in de darmen verandert”, stelt de Belgische bioloog Jeroen Raes. Onderzoekersleider van de CHOP-studie zegt dat het niet ondenkbaar is dat er in de toekomst probiotica wordt voorgeschreven om psychische klachten te behandelen. “Maar daarvoor is eerst meer onderzoek nodig.”

Lees ook
Zijn poeptransplantaties de nieuwe antibiotica?

Bron| ScienceDaily, NRC
Beeld| iStock

Ook interessant