Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Erasmus MC onderzoekt invloed van corona op hersenen: dit weten ze tot nu toe

erasmus-mc-onderzoekt-invloed-van-corona-op-hersenen.jpg

Corona kan de cellen in de hersenen infecteren, maar de overdracht van het virus tussen de cellen stopt snel waardoor de schade beperkt blijft. Toch leidt de infectie tot een ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan de neurologische en psychische klachten waarmee veel mensen kampen die corona hebben (gehad).

Dat meldt het Erasmus MC, dat onderzoek heeft gedaan naar de invloed van corona op de hersenen.

Invloed corona op hersenen

Er is al langer sprake van dat Covid-19, de ziekte die door corona wordt veroorzaakt, invloed heeft op de hersenen. Patiënten kregen te maken met een verminderd geheugen, hoofdpijn en soms zelfs met psychoses en ontsteking van het hersenweefsel (encefalitis). Ook ruiken lukt (ex-)coronapatiënten nogal eens minder goed.

Neurologische klachten

De onderzoekers zagen dat de infectie leidt tot een reactie van de cytokines, de boodschappers tussen de afweercellen. Die kunnen een rol spelen bij lokale ontstekingen. “Het feit dat SARS-CoV-2 mogelijk wel de hersenen kan binnendringen via de reukzenuw en lokaal cellen kan infecteren, wat weer leidt tot een ontstekingsreactie, kan zeker bijdragen aan neurologische klachten”, zegt Debby van Riel van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.

Lees ook: Dit moet je weten over de deltavariant van het coronavirus

Immuunsysteem

Mogelijk speelt ook het immuunsysteem een rol bij de hersengerelateerde klachten. Om daarachter te komen is meer onderzoek nodig, zegt onderzoeker Femke de Vrij van de afdeling Psychiatrie. “We hebben het virus nu gevolgd in de cellen over een korte periode. Ook hebben we alleen gekeken naar een beperkt aantal soorten hersencellen.”

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Margriet 28 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week de natuur in: unieke kampeeradresjes, eetbare planten, de beste apps voor in de natuur en meer. Maar ook: verhuizen van de stad naar een dorp, een interview met Sigrid Kaag, terug naar het oude normaal en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant