Intuïtief eten: wat is het en waarom is het zo populair? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Intuïtief eten: wat is het en waarom is het zo populair?

Intuïtief eten: wie op zoek is naar een gezonde relatie met voeding, heeft de term waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen. Het idee wordt omschreven als anti-dieet. Maar als het geen dieet is, wat dan wel?

Veel gezondheidsspecialisten zijn het er in ieder geval over eens: eten volgens je intuïtie is dé manier om je relatie met voeding te herstellen.

Wat is intuïtief eten?

De naam zegt het eigenlijk al: je gaat bij deze manier van eten terug naar je intuïtie. Niks appel-ei-dieet dus, niks Keto en niks Sonja Bakkeren. Want elke vrouw die regelmatig een van deze populaire diëten heeft gevolgd, weet dat het nooit een langetermijnoplossing is. Na razendsnel kilo’s af te vallen, kom je ze vaak even snel weer aan. En daar lijkt intuïtief eten de oplossing tegen te zijn. Hierbij draait het namelijk allemaal om bewustzijn, en niet om het schrappen van bepaalde voedingsstoffen. Je eet dus niet hele dagen door salades, of leeft van sapje naar sapje. In dit anti-dieet passen ook je guilty pleasures, en maaltijden die in ieder ander dieet geschrapt zouden worden. Dit maakt dat je op deze manier eten een leven lang kunt volhouden. Dé vraag die je jezelf bij deze eetstijl moet stellen: heb ik op dit moment honger?

De oorsprong

Deze manier van omgaan met voeding wordt met de dag populairder, maar bestaat al even. De Britse voedingsdeskundigen Evelyn Tribole en Elyse Resch worden als grondlegger van het idee gezien. De twee wilden afrekenen met de dieetcultuur, en een gezonde wijze vinden om je energiek te voelen en lekker in je lichaam te zitten. Talloze boeken en heel veel volgers later lijkt het idee nu echt aan te slaan.

Lees ook
Zó verbeter je je weerstand door middel van voeding

Gezonde relatie met voeding

Hoewel deze levensstijl ervoor zorgt dat je op de lange termijn meer kilo’s kwijtraakt, is er nog een andere belangrijke factor die het anti-dieet zo populair maakt. En die reden? Die is misschien nog wel belangrijker dan afvallen. Intuïtief eten zorgt er namelijk voor dat je relatie met voeding (weer) gezond wordt. Door te luisteren naar je lichaam en de controle los te laten, voel je je niet meer schuldig wanneer je eens iets ongezonds eet. Die reep chocolade? Die pizza met vijf soorten kaas? Je kunt er veel beter van genieten, omdat je wéét dat dat nou eenmaal is waar je lichaam op dat moment zin in heeft. Dat je de rest van de dag je lichaam hebt gevoed met gezonde stoffen, vergroot dat gevoel alleen maar.

Tips om intuïtief te eten

Zo pak je intuïtief eten aan:

  • Eet pas als je honger hebt. Denk maar eens na: hoe vaak eet je uit verveling, of omdat het nou eenmaal tijd is voor een lunch?
  • Laat überhaupt het idee van eten om een bepaalde tijd los. Want andersom geldt hetzelfde: waarom zou je na je lunch niet nog iets mogen eten, als je nog steeds een hongergevoel hebt?
  • Zie voeding als brandstof. Ieder mens heeft eten nodig -probeer voedsel dus niet als iets slechts te zien.
  • Wees bovenal dankbaar voor je lijf. Je lichaam doet alles voor je, en daar mogen we soms best wat dankbaarder voor zijn.

Bron | Intuitiveeating.org
Beeld | Getty Images

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden