Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helemaal uitgeput na een sociale gelegenheid? De introverten-kater bestaat echt

introverten-kater.jpg

Weken geleden plannen gemaakt maar hoe dichterbij het komt, hoe meer je er tegenop ziet. Of na een gezellig avondje met vriendinnen het gevoel dat je dagen lang kunt slapen. Klinkt dat herkenbaar? Grote kans dat je last hebt van een introverten-kater. 

Na een sociale gelegenheid helemaal uitgeblust? Dit is een introverten-kater, en zo ga je hiermee om. 

De introverten-kater

Of je met vriendinnen nou eens flink de bloemetjes hebt buitengezet, of het keurig bij twee glaasjes wijn hebt gehouden… Voor een introverten-kater maakt dat niet zoveel uit. Je zult natuurlijk niet snel misselijk boven de wc hangen, maar dat brakke futloze gevoel de volgende dag is eigenlijk vergelijkbaar met een normale kater. Uit een Fins onderzoek naar deze introverten-kater blijkt dat wanneer je introvert bent, je langer de tijd nodig hebt om je energie weer op peil te krijgen. Je ‘sociale’ batterij loopt sneller leeg en laadt langzamer weer op. 

Hoe herken je zo’n kater?

Een introverten-kater kun je herkennen doordat je op feesten en partijen veel moeite moet doen om er met je hoofd bij te blijven. Of je merkt bijvoorbeeld dat alles op werk net niet zo lekker loopt als je zou willen. Je hebt moeite met prikkels verwerken, zoals harde geluiden of fel licht. Ook kan bijvoorbeeld te veel drukte een soort ruis geven in je hersenen. Je kunt hierdoor sneller last krijgen van een slecht humeur, slaapproblemen en hoofdpijn. 

Lees ook: Ben jij introvert? Dan passen deze hondenrassen het best bij jou

Wat kun je hier tegen doen?

Heb je het gevoel dat je ‘sociale’ batterij helemaal leeg is en ben je dat futloze gevoel zat? Bedenk je dan vooral dat zo’n introverten-kater echt geen aanstellerij is. Luister naar je lichaam, gun jezelf de nodige rust en tijd voor jou alleen. Hierbij werkt het vaak prettig om in een ruimte te zijn met zo min mogelijk prikkels, bijvoorbeeld een kamer met zacht licht en weinig geluiden. Ga voor een activiteit die jou ontspanning biedt, zoals een stuk wandelen door het bos of het lezen van een boek. Probeer daarnaast en goede balans te vinden in je sociale gelegenheden en je me-time. Zonder jezelf niet helemaal af, maar ben je op een verjaardag en merk je dat je steeds meer energie verliest? Voel je dan vooral niet bezwaard om eerder weg te gaan. Door duidelijk je grenzen aan te geven hoef je minder lang op te laden van zo’n introverten-kater. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|VIVA
Beeld|iStock

Ook interessant