Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Introvert karakter? 5 tips om te (blijven) stralen!

vrolijke-vrouw.jpg

Introverte mensen zijn toch stil en blijven altijd op de achtergrond? Dat hoeft helemaal niet, weet Judith van Barlingen, coach en zelf een introvert type. Als je maar de dingen doet die bij je passen!

Om te kunnen stralen moet je lekker in je vel zitten. Dan voel je je energiek en dat is voor je omgeving te merken. Maar jij hebt heel andere dingen nodig om te kunnen stralen dan je extraverte vriendin. Zo krijg jij energie van dingen die extraverte types vaak saai vinden (de rust opzoeken, alleen zijn, een boek lezen) en kun je door activiteiten als met andere mensen dingen doen en veel praten, juist snel overprikkeld raken.

‘Zorgelijk’

Niks mis mee, zou je denken. Het probleem zit er volgens Van Barlingen alleen in dat extravert gedrag in onze maatschappij meer gewaardeerd wordt dan introvert gedrag. “Al vanaf de basisschool wordt ons verteld dat we veel vriendjes moeten hebben, vooral moeten samenwerken en assertief moeten zijn. Rustig in een hoekje zitten, zelf dingen willen uitzoeken en alleen willen zijn, worden al snel als zorgelijk beschouwd.”

Als je – als introvert type – aan dat extraverte beeld probeert te voldoen, zul je volgens de coach merken dat je batterij heel snel leegloopt. “Je belandt dan al snel in een vicieuze cirkel waarin je steeds minder energie hebt.”

Leeftips voor introverte types

Met deze vijf tips, of beter gezegd: leefregels, kun je blíjven stralen:

1. Zorg dat je een plek voor jezelf hebt

‘Claim’ in huis een kamer waar (bij voorkeur) anderen niet zomaar kunnen binnenlopen. Zo kun je je even afsluiten van de prikkels om je heen en kun je in alle rust doen waar jij energie van krijgt. Als een eigen plekje in huis echt niet lukt, kijk dan eens of je in elk geval een uurtje per dag een plekje kunt gebruiken.

Dit geldt ook voor je werkplek. Kantoortuinen zijn voor introverte mensen echte energievreters. Kijk eens of er toch een mogelijkheid is om in elk geval een gedeelte van de dag apart te zitten. Thuiswerken is ook een goede optie.

2. Gun jezelf de tijd om na te denken

Introverte mensen hebben tijd nodig om hun gedachten en gevoelens te verwerken, te ordenen. Dit zegt niets over intelligentie en zelfs niet over snelheid van denken. Je mag jezelf de ruimte geven om die tijd te nemen. Je hoeft niet meteen ja te zeggen of direct je antwoord klaar te hebben. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je nog even wilt nadenken en dat je er later op terugkomt.

Als het kan, helpt het om je goed voor te bereiden. Wanneer je goed weet wat je ergens van vindt, is het vaak makkelijker om sneller te reageren. Laat je niet van de wijs brengen door extraverte types die vaak snel hun mening al klaar hebben. Door vragen te stellen help je hen om hun ideeën helder te krijgen, terwijl je intussen ook je eigen mening kunt vormen.

3. Neem de tijd om bij te tanken

Volgens Van Barlingen is het voor veel introverte mensen belangrijk om hun hoofd tussendoor even ‘leeg’ te kunnen maken. Tien minuutjes dagdromen, even naar buiten, wat maar werkt voor jou. Niet direct van de ene afspraak naar de andere rennen. Plan een half uurtje ‘verwerkings’-tijd. Echt geen tijd om tien minuten bij te tanken? Sta dan in elk geval even stil en haal een paar keer diep adem.

Daarnaast is het goed om een paar keer per week iets te doen waarvan jij weer energie krijgt. Meditatie, mindfulness en ontspanningsoefeningen kunnen hierbij een grote hulp zijn. Maar lekker een stuk hardlopen, het bos in, iets creatiefs doen of koken, zijn ook dingen die je kunt doen. Zoek uit wat voor jou werkt, daar gaat het om.

En houd in je achterhoofd de uitspraak van Martin Bril: ‘Je mist meer dan je meemaakt. Helemaal niet erg.’

4. Gun het jezelf om toeschouwer te zijn

Introverte mensen vinden het vaak fijn om te observeren, te kijken wat er gebeurt. Vind je dat fijn, gun het jezelf dan ook. Je hoeft niet altijd actief mee te doen. Dat dat saai of zielig is, is een ‘extraverte’ mening, aldus de coach.

5. Omring je met de juiste mensen

Wie introvert is, heeft vaak niet zo veel met oppervlakkigheden. Je wilt graag ‘echte’ gesprekken met mensen voeren. Als je de mensen die dicht bij jou staan, eens onder de loep neemt, zijn dat waarschijnlijk ook mensen die daar prijs op stellen.

Merk je dat je bij bepaalde mensen structureel veel energie verliest, dan is het tijd om daar eens kritisch naar te kijken. “Dat kan heel lastig zijn, maar jezelf blijven aanpassen aan mensen die jou niet op waarde schatten, is slopend,” aldus Van Barlingen, die benadrukt dat ook je omgeving misschien zal moeten wennen aan je nieuwe ‘ik’. “Maar het levert jou én je omgeving ook heel wat op. Door te doen wat bij jou past, zul je merken dat je meer energie hebt en beter kunt functioneren. Zowel in je werk als privé!”

Meer informatie over introversie vind je op livewise.nl, de website van Judith van Barlingen.

Lees ook

Bekijk ook

Dokter Rutger over vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant